Po rozhodnutí pléna Ústavního soudu, podle kterého je povinné očkování v souladu s ústavou, se na nás obrací řada rodičů s dotazy, co se pro ně změní.

Nemění se prakticky nic:<…" /> Co se mění s povinným očkováním po rozhodnutí Ústavního soudu? | Aktuality
Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

25.2.2015Co se mění s povinným očkováním po rozhodnutí Ústavního soudu?

Po rozhodnutí pléna Ústavního soudu, podle kterého je povinné očkování v souladu s ústavou, se na nás obrací řada rodičů s dotazy, co se pro ně změní.

Nemění se prakticky nic:

  • I nadále očkování podléhá informovanému souhlasu rodičů, a není možné ho provést proti jejich vůli. Rodiče tedy mohou u lékaře očkování odmítnout, žádat odklad, žádat jinou než standardní vakcínu apod.
  • Za nesplnění očkovací povinnosti hrozí každému z rodičů pokuta do výše 10.000 Kč (v praxi se pokuty ukládají spíše výjimečně a v řádu pouze několika tisíc Kč) a omezení přístupu dítěte do školky a dalších kolektivů.
  • Ústavní soud nezpochybnil právo rodičů uplatnit výjimku z povinného očkování z důvodu jejich svědomí, myšlení a náboženského vyznání. Včasné uplatnění výjimky znamená, že by rodiče neměli být pokutováni a že školka či jiné kolektivní zařízení může učinit výjimku a dítě přijmout, i když není řádně očkováno.

Chcete od nás pravidelně dostávat informace o svobodě v očkování? Přihlaste se do newsletteru, který připravujeme ve spolupráci s Rozalio.

Chcete podpořit naši práci a chcete, abychom se tématu svobody v očkování dále věnovali? Podpořte nás menším, ale pravidelným měsíčním darem.

 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS