Liga lidských práv pomohla k úspěchu u soudu mamince, kterou záchranka po rychlém neplánovaném porodu doma…" /> Soud: Zdravé děti nelze proti vůli rodičů převážet do nemocnice | Aktuality
Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

23.8.2011Soud: Zdravé děti nelze proti vůli rodičů převážet do nemocnice

Liga lidských práv pomohla k úspěchu u soudu mamince, kterou záchranka po rychlém neplánovaném porodu doma přinutila k odjezdu do porodnice za asistence policie. Čerství rodiče přivolali záchranáře k přestřižení pupeční šňůry a aby se ujistili o zdraví dítěte. Ačkoliv lékař nezjistil u dítěte žádný zdravotní problém, trval na převozu do porodnice. Rodiče ale v nočních hodinách chtěli zůstat doma a k pediatrovi zajít až ráno. K jejich překvapení doktor zavolal policii a k odvozu je donutil.

Žena za nepřiměřený zásah nejprve chtěla po záchranné službě jen omluvu, když se jí ale dostalo arogantní odpovědi, prostřednictvím Ligy lidských práv podala na záchrannou službu žalobu na ochranu osobnosti. Krajský soud v Brně jí dal minulý týden za pravdu a kromě omluvy jí a dítěti přiznal i odškodnění 100.000 Kč.  

O případu informovala média, například reportáž České televize.

Právnička Ligy lidských práv, která ženu zastupuje, poskytla ještě před vynesením rozsudku rozhovor Brněnskému deníku a po vyhlášení rozsudku napsala k případu článek na blog.aktualne.cz.

 

 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS