Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

19.11.2013Zdravotní pojištění pro všechny

Dostupná všeobecná zdravotní péče je pro mnohé z nás samozřejmostí. Ne však pro všechny. Cizinci, či děti pracujících migrantů v naší zemi nejsou zahrnuti do veřejného pojištění. Někteří z Vás si v tuto chvíli mohou myslet, že pro ně není vše ztraceno, neboť je zde stále ještě pojištění komerční. Opak je však mnohdy pravdou. Komerční pojišťovny totiž často těm, kteří zdravotní péči skutečně potřebují, pojištění odmítají poskytnout. Náležitá lékařská péče je jim tak odepřena. A to bohužel není jediná věc, díky které je pro migranty komerční pojištění spíše železnou koulí na noze, než záchranným kruhem.

I Liga lidských práv se již setkala například se situací, kdy migrantka s uděleným dlouhodobým pobytem pracovala na území České republiky. Paní otěhotněla a kvůli těhotenství odešla na nemocenskou. Následně její zaměstnanecký vztah končil. Paní se ocitla v situaci, kdy jakožto těhotná žena, která potřebovala poskytování lékařské péče pro sebe a své dítě, byla závislá na poskytnutí zdravotního pojištění soukromou zdravotní pojišťovnou. Lze si asi snadno představit, nakolik je těhotná žena na nemocenské  výhodným klientem pro takovou pojišťovnu a v jaké situaci se následně tato paní mohla ocitnout. O tomto dotazu se více můžete dozvědět zde: http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/lekarske-posudky-a-neschopenky-47/n-zdravotni-pojis-1105.html

Z tohoto a mnoha dalších důvodů přijde zástupcům z Ligy lidských práv krajně nespravedlivé, aby migrantkám a migrantům s uděleným dlouhodobým pobytem bylo jejich základní právo na ochranu zdraví natolik ztěžováno či v některých případech dokonce až znemožňováno. Proto jsme se rozhodli podpořit na výzvu organizace NESEHNUTÍ kampaň za zdravotní pojištění migrantů a migrantek. Podstatou této kampaně je snaha o úpravu současné legislativy, aby i migranti měli přístup k veřejnému pojištění, jak je tomu v řadě ostatních západních zemí a tak i k náležité a důstojné zdravotní péči a překonat tak dlouhodobou lobby komerčních pojišťoven. 

 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS