Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ambulantní porod

Dobrý den, jsem ve 36. týdnu těhotenství a byl mi zjištěn v pochvě SAG - Streptococcus agalactiae. Při porodu by mi měla být podána antibiotika, která bych chtěla odmítnout. Ještě bych chtěla rodit ambulantně. Můj doktor mi tvrdí, že musím zůstat v porodnici 4 dny a ATB mi musí být podána ihned po příjezdu do porodnice. Jde prý o zdraví dítěte, protože SAG může mít za následek závažné infekce novorozenců, jakými jsou zápal plic, zánět mozkových blan nebo celkový zánět, tzv. sepse, při které prokazujeme přítomnost bakterie v krevním řečišti novorozence. (V literatuře se uvádí, že podání antibiotik by mělo být včasné, tzn. minimálně 3 hodiny před porodem, aby se dostalo přes placentu až do krevního oběhu plodu.U prvního dítěte jsem ho měla také a ATB mi byla podána pouze 45 min. před porodem, protože porod byl rychlý. Děťátko žádné problémy nemělo.) Mám právo odmítnout ATB a můžu ještě žádat o předčasný odchod z porodnice?

Odpověď:

Dobrý den,

během těhotenství či porodu nelze provést zákrok (podání antibiotik) proti Vaší vůli a to ani v případě, kdy je lékař přesvědčen o jeho nutnosti či prospěšnosti. Pokud nebudete s určitým zákrokem či vyšetřením souhlasit, musí si lékař o tom vyžádat písemné prohlášení – revers. Podepíšete-li revers, je lékař zbaven případné odpovědnosti.

Pokud Vám lékař nedá podepsat revers, nemá to vliv na skutečnost, že nesmí vykonat zákrok proti vaší vůli. (Revers slouží k jeho ochraně.)

Zdravotní personál by Vám neměl bránit opustit nemocnici po porodu. Důvodem pro odepření možnosti porodnici opustit by byl pouze zdravotní stav dítěte – pokud by zde byla důvodná obava, že opuštěním nemocnice by byl bezprostředně ohrožen život či zdraví dítěte.

Podrobnější informace o ambulantním porodu naleznete na našich stránkách zde.

Vaše Férová nemocnice

15.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS