Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ambulantní porod

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Přemýšlím o ambulantním způsobu porodu (nyní jsem ve 28. týdnu), protože mám doma skoro dvouletého syna, kterého nechci nechávat zbytečně dlouho beze mě. Ale mám obavy, že v porodnici mi předčasný odchod neumožní, můžou se vymlouvat na stav miminka atd. Podotýkám, že jsem zdravá a těhotenství probíhá bez komplikací. Napadlo mě předem kontaktovat sociální pracovnici a odejít z porodnice v jejím doprovodu. Můžou mi vlastně bránit opustit porodnici při podpisu reversu? Za dítě mám zodpovědnost já, ne lékaři. Proč s tím dělají takové problémy? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud je novorozenec zdravý, nemělo by propuštění matky s dítětem ihned po porodu nic bránit. Zdravotníci si mohou, pokud zde podle jejich názoru hrozí ženě nebo dítěti určité riziko, vyžádat písemný revers, avšak po jeho podpisu Vám již v odchodu bránit nemohou.

Důvodem pro odepření možnosti porodnici opustit by byl pouze zdravotní stav dítěte – pokud by zde byla důvodná obava, že opuštěním nemocnice by byl bezprostředně ohrožen život či zdraví dítěte.

Jinými slovy řečeno, žádný zákon, který by zakazoval matkám a jejich novorozeným dětem opustit porodnici těsně po porodu, neexistuje. Je zde pouze metodické opatření Ministerstva zdravotnictví, které říká, že novorozence lze do domácí péče předat nejdříve po 72 hodinách od porodu. Toto metodické opatření však není právně závazné. Je pouhým doporučením, radou.

Proto, pokud se chcete vyhnout dohadování po porodu, Vám radíme, aby jste se informovala přímo v konkrétní porodnici (a to anonymně), jaký zde mají názor na ambulantní porody.

Pokud jsou ve Vámi zvolené porodnici ambulantním porodům nakloněni, pak bude vhodné osobně ji navštívit, porod projednat a své přání zaznamenat v porodním plánu.

Pokud však nakloněni nejsou a vy již nemáte možnost, nebo nechcete zvolit porodnici jinou, pak doporučujeme porodnici dopředu neinformovat. Teprve po porodu, kdy Vás ujistí že dítě je zdravé a nehrozí mu žádné přímé nebezpečí, nahlaste, že máte zájem o tento ambulantní porod a rovnou uveďte i čas odchodu. V takové situaci se již lékaři nemohou na stav miminka vymlouvat a musí Vám umožnit odchod domů. Také doporučujeme mít u sebe nějaký doprovod, který Vám odchod pomůže dojednat (bylo by dobré, aby byl přítomen i u oznámení zdravotního stavu novorozence), např. manžel, Vaše rodiče, kamarádka apod.

Každopádně, v odchodu domů, pokud bude dítě zdravé, Vám nikdo bránit nemůže.

Další užitečné informace naleznete na stránkách Férové nemocnice v sekci ambulantní porod.

Vaše Férová nemocnice

16.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS