Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dětská lékařka a přijetí dítěte po domácím porodu

Dobrý den,

zvažuji porod doma, ale dětská lékařka (k níž chodím se starším dítětem) mi dala najevo, že porod doma je pro ni neakceptovatelný. Četla jsem všechny možnosti, které mám, vím, že nemůže odmítnout registrovat dítě jen z tohoto důvodu, ale stejně nevím, co tedy teď konkrétně dělat. V našem městě jsou další dva pediatři, ale obávám se, že budou mít stejný přístup (podle toho, co vím). Navíc nechci předem všude šířit, že chci rodit doma (například kvůli rodině). A pokud už se dítě v pořádku narodí doma, co mám pak dělat? Co když bych pak chtěla, aby někdo z nich přijel zkontrolovat dítě a všichni to odmítli? Mám mít připravené číslo na pojišťovnu, aby mi někoho zajistila? Jsem prostě nějak bezradná, nevím, jak teď postupovat... Navíc jsem myslela, že se nějak domluvíme, nechce se mi do nějakých násilných řešení, ale obávám se, že prostě porod doma je pro doktory v našem městě nepřekonatelný. V nejbližším okolí také o nikom nevím a dojíždět někam dále s miminkem je dost nereálné (auto nemáme).

Děkuji za odpověď.

Anežka

Odpověď:

Dobrý den,

přestože je takové chování poskytovatelů zdravotních služeb pro děti a dorost poměrně časté, je podle vyhlášky č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách, registrující lékař povinen zajistit všeobecné preventivní prohlídky dětí. Dále se ve vyhlášce uvádí, že první všeobecná preventivní prohlídka novorozence se provádí zpravidla do dvou dnů po propuštění z nemocnice, a to, pokud je to možné, v jeho vlastním sociálním prostředí, tedy formou návštěvní služby. Ze slova zpravidla vyplývá, že se pamatuje na výjimky, kdy je nutné postupovat jinak. Mezi tyto výjimky jistě patří právě situace, kdy dítě nebylo po porodu standardně hospitalizováno, neboť se narodilo doma nebo bylo z nemocnice propuštěno dříve (konkrétně se jedná o § 3 odst. 2 této vyhlášky – online naleznete například zde).

Je tedy zřejmé, že je povinností dětského lékaře převzít dítě ihned po narození do péče a také provést nutná vyšetření i v domácím prostředí. Samozřejmě nejlepší variantou je domluva přímo s ošetřujícím lékařem. Pokud by to opravdu nebylo možné, můžete kontaktovat svoji pojišťovnu, která by Vám měla doporučit jiného lékaře (který je s ní ve smluvním vztahu) a pokusit se o domluvu s ním.

Dalším souvisejícím postupem v případě, že lékař bez právního důvodu odmítne přijetí dítěte po porodu doma, mohou rodiče na lékaře podat stížnost, a to k více institucím. Postup podání stížnosti naleznete online například zde. Při projednávání stížností na lékaře by ovšem mohlo dojít k důkazní nouzi, neboť lékař by mohl následně tvrdit, že vás odmítl z jiných důvodů, zejména z důvodu překročení své kapacity, což by byl zákonný důvod odmítnutí. Takže by pak již bylo jen tvrzení proti tvrzení, že to tak nebylo. Proto doporučujeme oslovit lékaře s žádostí o zajištění péče prokazatelným způsobem, optimálně telefonicky s použitím nahrávacího zařízení v telefonu, kdy nejprve položíte dotaz, zda má volnou kapacitu a bere nové pacienty, a teprve v případě kladné odpovědi vysvětlíte, že jde o převzetí dítěte po porodu doma. Na základě judikatury soudů nemusíte mít s tímto nahráváním hovoru souhlas lékaře a nahrávku následně můžete použít při podání stížnosti nebo případně žalobu. Další důvody odmítnutí přijetí do péče jsou: vzálenost pacienta od poskytovatele zdravotních služeb neumožňuje realizaci návštěvní služby, nebo pacient není pojištěncem zdravotní pojišťovny, se kterou je poskytovatel ve smluvním vztahu. Všehny výše zmíněné důvody jsou vymezeny v § 48 zákona o zdravotních službách (online naleznete například zde).

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

14.9.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS