Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doprovod dítěte na infekčním oddělení

Dobrý den, platí pro doprovod rodičů u dětí hospitalizovaných na infekčním oddělení stejná pravidla jako na jiných odděleních? Pokud by třeba dvouletá dcera onemocněla spalničkami a musela by být nějaký čas v nemocnici na infekčním, mohla bych tam s ní být nepřetržitě? Děkuji za odpověď.

MStar

Odpověď:

Dobrý den, 

pacient má při poskytování právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, popřípadě osoby určené zákonným zástupcem a to jen v případě, kdy je nezletilou osobou a to v souladu s jinými právními předpisy a vnitřním řádem, a nenaruší-i přítomnost těchto osob poskytnutí zdravotních služeb.

Zákon o zdravotních službách dále rozvíjí ve svém § 47 písm.b) stanovuje poskytovateli jednodenní nebo lůžkové péče povinnost umožnit pobyt zákonného zástupce, nebo osoby jím pověřené společně s hospitalizovaným nezletilým pacientem, pokud to umožňuje vybavení zdravotnického zařízení nebo nebude narušeno poskytování zdravotních služeb anebo takový pobyt není na základě jiného právního předpisu vyloučen.

Domníváme se tedy, že pokud Vaše dcera bude hospitalizována na infekční oddělení z důvodu spalniček, tak máte právo být nepřetržitě s ní a to za předpokladu, že Vaše přítomnost nenaruší poskytování péče pro Vaši dceru, pokud je nemocnice plně vybavena pokoji, které Vám mohou nabídnout a pokud by Váš pobyt s dcerou neohrozilo Vaše zdraví.Při splnění výše uvedených podmínek Vám nemůže být nepřetržitá přítomnost odepřena. Informaci o tom, zda je v konkrétní nemocnici možná přítomnost rodičů u dětí hospitalizovaných na infekčním oddělení pravděpoodobně nalezente ve vnitřním řádu nemocnice.

Nakonec si Vás dovolíme informovat, že pobyt pro průvodce dítěte do šesti let je plně hrazen ze zdravotního pojištění.

Vaše Férová nemocnice

21.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS