Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jaká je promlčecí doba při zabití novorozence?

Dobrý den, moje matka porodila svoji první dceru v roce 1967 v porodnici. V neděli večer ji odtekla plodová voda, zatím bez kontrakcí ji poté přeložili na "hekárnu", kde v 7.45 "spontánně porodila" "zdravou" dceru. Porod byl násilně urychlován za použití medikace (injekce do stehen), VAXu, Kristelerovy exprese, zakončen kleštěmi. Třetí den po narození matce dcera omdlela při kojení, to bylo naposledy, co ji viděla živou. Zemřela na nitrolebeční krvácení způsobené prasklou cévou. Matka nebyla ani podpořena ve zpracování této životní události, celoživotně ji poznačila i celou její rodinu. Jaké existují nyní (po 44 letech) možnosti dovést viníky k odpovědnosti, které by nám pomohli ve zpracování této traumatizující životní události? Mohu tyto kroky učinit já - dcera? Co k tomu potřebuji? Děkuji!

ivig

Odpověď:

Dobrý den,

dle nadpisu lze soudit, že byste ráda viděla viníky smrti vaší sestry před soudem pro naplnění skutkové podstaty trestného činu. Jedná se o trestný čin usmrcení z nedbalosti, přesněji porušením povinností vyplývajícím ze zaměstnání. V pro posouzení skutkové podstaty tohoto trestného činu i dálky jeho promlčecí doby, se v našem případě použije dnes již neúčinný trestní zákon z roku 1967 (nové právní úpravy by bylo použito pouze pokud by pro případného pachatele vyzníval příznivěji). Bohužel u příslušného trestného činu byla zákonem stanovena promlčecí lhůta v délce 5 let, a tedy je tento trestný čin již dávno promlčen. K promlčení by zde ostatně ostatně došlo i při posuzování podle nového trestního zákoníku, neboť ten stanovuje promlčecí lhůtu na 10 let, a od inkriminované události uplynulo již cca 44 let. Případné trestní oznámení byste mohla podat i vy, avšak dnes je to již nemožné.

Druhá otázka je, zda není možno požadovat po příslušném zdravotnickém zařízení odškodnění za újmu způsobenou jeho zaměstnanci. Způsobení úmrtí člena rodiny je možno kvalifikovat jako zásah do osobnostních práv, přesněji práva na rodinný život. V tomto případě je možno žalovat příslušné zdravotnické zařízení, avšak vzhledem k soudní praxi bude po takovéto době přiznáno jen nemajetkové odškodnění, tedy např. omluva, a ne již finanční odškodnění, neboť to se promlčuje jako všechna ostatní majetková práva v lhůtě 3 roky.

Sečteno a podtrženo, vyjma omluvy dnes již s touto politování hodnou situací nelze, vyjma omluvy, nic dělat. Škoda, že se vaše matka nesnažila spravedlnosti dosáhnout již v době, kdy k inkriminované události došlo. Druhou otázkou je, zda i při možnosti potrestat viníky ještě dnes, by to bylo možné, už jen vzhledem k dlouhé době, která uplynula v kontextu s omezenou délkou trvání lidského života. Navíc problém by nastal i s dokazováním, které je po 44 letech rovněž značně ztíženo.

Vaše Férová nemocnice

10.1.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS