Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jsem povinna chodit na těhotenské poradny?

Dobrý den,

čekám třetí dítě a jsem ve 22tt. Zatím jsem neměla žádné komplikace ani v těhotenstvích, ani při porodech. Nevím, jak je to v jiných zemích a nemám s čím srovnávat, ale přijde mi přehnané hnát ženu do poradny každý měsíc, ke konci těhotenství dokonce jednou týdně. Moje představa navštěvování gynekologa v období těhotenství je 3-4 návštěvy maximálně. Gynekolog mi na velkém UTZ v 21tt oznámil, že buď budu chodit tak často jak chce on, nebo mi rád vypíše kartu a můžu hledat jiného doktora. Přitom na začátku těhotenství při mém přání navštívit poradnu tak 4x za těhotenství mi řekl, že s tím problém nemá, že je to moje těhotenství a můžu se rozhodnout, jak ho budu prožívat.

Ráda bych se zeptala, plyne mi z nějakého zákonu povinnost navštěvovat poradnu tak často, jak chce můj gynekolog? Jsem vdaná žena a člověk. Popravdě jeden z důvodů je, že mi vadí každý měsíc na někoho roztahovat nohy. Dále zatím jsme se nesetkala, že by se doktoři ptali, jak se my ženy cítíme, jestli vše probíhá dobře, co a jak vnímáme. Myslím, že svoje tělo známe lépe, než doktoři. Přitom doktoři se dívají do papírů a na monitory a samotnou ženu snad ani při porodu nepotřebují vidět ;)

A co se stane v případě, že by mi doktor tedy vypsal kartu a já nesehnala jiného doktora? Byla by potom porodnice vůbec ochotna mě přijmout k porodu nebo by mohli dělat problémy?

bumik

Odpověď:

Dobrý den,

lékařská péče v těhotenství patří do takzvané dispenzární péče, která je podle zákona o veřejném zdravotním pojištění plně hrazená. Předpisy sice přímo nestanoví, jak časté by měly být prohlídky v těhotenství, ale vzhledem k tomu, že zdravotní péče má být poskytována v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy, mají být respektována doporučení odborných společností. Česká gynekologická a porodnická společnost v Zásadách dispenzární péče ve fyziologickém těhotenství stanoví, že tato péče má být poskytována

  • do 36. týdne gravidity včetně v intervalu čtyř týdnů,
  • od 37. týdne do termínu porodu jedenkrát týdně.

Těhotenské prohlídky nejsou ze zákona povinné. Jako u jiných zdravotnických úkonů platí, že s vyšetřením musíte souhlasit. Léčba bez souhlasu pacienta je jen za omezených podmínek stanovených přímo zákonem (typicky v případě, že je potřeba poskytnout neodkladnou léčbu k záchraně života). Proto ve Vašem případě platí, že máte právo být o všem informována a máte právo vyšetření odmítnout. Více podrobností můžete nalézt zde.

Lékař může zrušit pacientovi registraci jen ze zákonem stanovených důvodů. Jedním z nich je také situace, kdy pacient přestal poskytovat součinnost nezbytnou pro další poskytování zdravotních služeb. Ukončením péče však nesmí dojít k bezprostřednímu ohrožení života nebo vážnému poškození zdraví pacienta. Lékař musí také vyhotovit a předat pacientovi písemnou zprávu o ukončení registrace, kde bude uveden důvod tohoto ukončení.

Domníváme se ale, že změnit lékaře pro Vás bude tou nejlepší volbou. Mezi lékařem a pacientem je velmi důležitý vztah vzájemné důvěry a respektu, tím spíše, pečuje-li o Vás v těhotenství. Z Vašeho popisu plyne, že byl tento vztah již velmi narušen a měla byste tak zvážit, zda chcete skutečně takovéhoto lékaře i přesto nadále navštěvovat. Zákon Vám umožňuje změnit lékaře jednou za každé tři měsíce v rámci Vaší zdravotní pojišťovny a nový lékař Vás navíc může odmítnout jen ze zákonem stanovených důvodů, například naplnění kapacity. Pojišťovna by Vám také měla pomoci najít ve Vašem okolí nového gynekologa, rozhodnete-li se pro změnu.

Pokud jde o Váš dotaz ohledně porodnic, porodnice Vás nemůže odmítnout proto, že jste nechodila na těhotenské prohlídky ke gynekologovi. Povinnost hlásit se v porodnici předem sice neexistuje, nicméně lze to doporučit, aby s Vámi z kapacitních důvodů počítali. Zákon zaručuje svobodnou volbu lékaře a zdravotnického zařízení, kteří jsou ve smluvním vztahu k příslušné zdravotní pojišťovně. Pokud rodička přijede do porodnice, může být odmítnuta pouze tehdy, pokud by bylo únosné pracovní zatížení lékařů překročeno tak, že by nebyli schopni zajistit péči o tuto rodičku nebo o ostatní ženy, které mají v péči. Není možné ženu odmítnout v případě, že je ze spádového území porodnice, nebo v případě, kdy se jedná o neodkladnou péči (a není již možný převoz do jiného zařízení). V těchto případech není možné ženu odmítnout ani z důvodu, že se např. v porodnici dříve neregistrovala nebo proto, že nechodila na těhotenské prohlídky. Pokud nemocnice ženu odmítne, musí jí o tom vydat písemné potvrzení.

Obecně se doporučuje seznámit se před porodem s dostatečným předstihem s tím, jak porodnice funguje a jaké služby během porodu nebo po něm poskytuje. Řadu informací o porodnicích je možné najít např. na stránkách sdružení Aperio. Předporodní vyšetření stanoveno není, nicméně jestliže nastoupíte do porodnice více než týden před očekávaným dnem porodu, pravděpodobně Vám porodnice nabídne standardní vyšetření, které je prováděno v posledním měsíci těhotenství jednou týdně.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

3.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS