Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdy má pediatr právo vyloučit dítě ze své péče

Dobrý den,

jsem matkou nedonošeného dítěte a prozatím nemáme žádné povinné očkování. Synovi je 6 měsíců (korigovaný věk 4 měsíce) z důvodu nedonošenosti zvažuji odmítnutí očkování. Jsem zvyklá jednat na rovinu, proto jsem svůj postoj sdělila naší lékařce, která mi řekla, že pokud nezahájím očkování nejpozději do 10. měsíce věku dítěte, mám si hledat jiného pediarta. Má lékařka právo nás vykázat ze své péče a pokud ano za jakých podmínek?

Děkuji

Veve

Odpověď:

Dobrý den,

domníváme se, že lékařka nemá právo vyloučit Vás ze své péče, protože odmítnutím očkování neodmítáte veškeré zdravotní služby, které Vám doktorka nabízí, ale pouze jednotlivou službu - očkování. Odmítnutí očkování se nedá klasifikovat ani způsobem, že byste přestali poskytovat součinnost pro další poskytování zdravotních služeb. Odmítnutí očkování tedy nespadá do žádné z možností uvedené v § 48 zákona o zdravotních službách, pro které by Vás mohla lékařka vyloučit.

Doporučujeme Vám probrat problematiku očkování Vašeho dítěte ještě s dalším nezávislým odborníkem, např. imunologem, který by Vám mohl o očkování předčasně narozených dětí podat kvalifikovanější informace a zodpovědět Vaše dotazy lépe než Vaše dětská lékařka.

Vaše Férová nemocnice

 

17.6.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS