Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Konec podpurčí doby

Dobrý den, moc prosím o radu. Přišel mi dopis o ukončení podpurčí doby ke dni 22.5.2018. na nescopence jsem byla u obvodního doktora s poraněním šlachy a následnou operaci. Předtím, než jsem měla nastoupit do práce jsem otěhotněla a obvodní lékař mě převedl na neschopenku na gynekologii. Jsem ve čtvrtém měsíci a do práce nemůžu kvůli těžké práci a práci s lepidlem. Lehčí praci pro mě nemají. Chtela bych vědět, jestli mám šanci, že mi prodlouží podpurčí dobu toho 22.5 o tři měsíce, pak bych měla nárok na mateřskou dovolenou. Nebo když neprodlouží, tak jak postupovat? A jestli ty tři měsíce budu úplně bez nemocenské dávky? Uplne bez peněz? Když neprodlouží? Děkuji, moc nevím si rady.

Zuzu.ste

Odpověď:

Dobrý den,

zmínila jste se o neschopence na gynekologii, předpokládám, že jde tzv. o rizikové těhotenství. Podle vyjádření několika žen z internetových diskuzí jsem zjistil, že jim bylo prodlouženo vyplácení nemocenské po uplynutí podpůrčí doby, a to právě na období mezi koncem podpůrčí doby (tzn. jsem ještě dočasně práce neschopná z důvodu rizikového těhotenství, ale už nemám nárok na dávku) a nástupem na mateřskou (zpravidla 6 - 8 týdnů před termínem porodu).

Z tohoto důvodu bych rozhodně neváhal podat žádost o výplatu nemocenského po uplynutí podpůrčí doby dle § 27 zákona č. 187/2006 Sb. Žádost najdete buď na internetových stránkách ČSSZ nebo přímo na příslušné OSSZ s tím, že po jejím podání OSSZ vyzve k posouzení zdravotího stavu lékařem posudkové služby.

Pokud posudkový lékař zjistí, že nejste způsobilá vykonávat pracovní činnost a tento stav je jen dočasný (tj. v dohledné době nabudete pracovní schopnost), OSSZ na základě jeho zprávy prodlouží vždy maximálně o 3 tři měsíce nejdéle však (po opakovaném prodloužení) na 350 dnů.

Pokud výplatu nemocenské OSSZ neprodlouží, nemáte již nárok na vyplácení nemocenského, nicméně lze žádat o invalidní důchod.

Nad rámec dotazu práva zaměstnankyň v těhotenství jsme řešili rovněž zde (známení těhotenství zaměstnavateli) a zde (rizikové těhotenství a výkon závislé práce).

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

14.5.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS