Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mám právo na 2 osoby doprovázející k porodu (dula a manžel)?

Dobrý den,
z důvodu nutné operace dítěte po narození budu rodit v jedné větší nemocnici. Podle vyjádření chirurgů vada dítěte není na překážku normálnímu vaginálnímu porodu, dítě bude operováno na oddělení dětské chirurgie. Ráda bych sebou při porodu měla dulu a zároveň mého manžele (otce dítěte). Nemocnice ale "povoluje" přítomnost jednoho doprovodu, tzn. že pokud si vezmu dulu, nebude tam moci být můj muž. Prosím o vyjádření, zda má nemocnice právo omezit počet blízkých (mnou vybraných) osob u porodu a pokud nemá, jak se proti tomu bránit. Doplňuji, že porodní boxy jsou po rekonstrukci, rodí v nich jen jedna žena a přítomností mého muže by nebylo narušeno soukromí jiné rodící ženy. Děkuji za odpověď.

Eliška

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o říká, že máte nárok na přítomnost osoby blízké nebo osoby určené pacientem u porodu. Bohužel dále nespecifikuje, že by osob mohlo být u porodu více.

Nicméně, právo otce být u porodu svého dítěte se obvykle odvozuje z práva na sebeurčení, soukromý život a osobní svobodu. Proto byste měla mít možnost zvolit si další osobu, které Vám budou u porodu psychicky pomáhat a otce dítěte vzít s sebou také, protože jeho právo je být se svým dítětem. Na Váš dotaz bohužel není jednoznačná právní odpověď, ale jsme toho názoru, že by ve vaší situaci mělo být umožněno vzít si s sebou dulu i manžela.

Z dotazu jsme vyvodili, že nemocnice má upraveno ve svém vnitřním předpise, že u porodu nemůže být více než jedna osoba. Vnitřní předpisy nemocnice nejsou právně závazné a nesmí zákonu odporovat. Doporučujeme Vám se v nemocnici spojit s osobou, která má v této oblasti větší rozhodovací pravomoc (primář oddělení, ředitel právního oddělení, ředitel nemocnice), a pokusit se s ní celou situaci v klidu probrat. Vysvětlit jí, že jste v situaci, kdy si nemůžete zvolit jinou nemocnici, vzhledem k nutné operaci Vašeho dítěte. Dále byste měla poukázat na důvody, proč chcete dvě osoby u svého porodu, např. uvést, že otec dítěte má právo být u porodu svého dítěte a je to součástí jeho rodičovských práv, dula je naopak osobou, kterou u porodu chcete Vy, aby Vám pomáhala. Závěrem byste měla vyzdvihnout že k omezení počtu osob v porodním boxu není zákonný důvod. Výjimku z práva volby doprovodu by tvořila ochrana zájmů třetích osob, tzn. ohled na spolupacienty, zdravotní či jiná rizika, která by mohla zasáhnout do chodu zdravotnického zařízení a mít vliv na bezpečnost a poskytovanou péči. 

Vaše Férová nemocnice

9.6.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS