Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Mohu jako rodič odmítnout docházet do spec.ambulancí?

Dobrý den,


jsem maminka 3,5 leté, předčasně narozené, holčičky. Ráda bych se dozvěděla, zda mi hrozí nějaký postih za to, že přestanu chodit s dcerou na genetiku a nepůjdu na jejich doporučení na endokrinologii.
Jde o to, že dcera neprospívala kvůli nízké hladině růstového faktoru, ale pediatrička nasadila fortini a hladina se srovnala. Endokrinologie tedy neviděla další důvod nás sledovat a doporučila genetiku, zda dcera nemá nějaký syndrom. Žádný syndrom se u dcery nenašel, docházely jsme nadále na genetiku co 3 měsíce. Dceru co 3 měsíce sleduje také naše pediatrička, která se specializuje i na obor gastroenterologie, hepatologie a výživy. Pediatrička je spokojená, dcera prospívá (dokonce víc než většina dětí na růstovém hormonu) a proto nevidí důvod nasazovat léčbu růstovým hormonem pokud prospívá i na doplňku stravy fortini. Genetika toto odůvodnila, že pokud to pojišťovna proplácí je škoda toho nevyužít. Pokud by dcera neprospívala neváhala bych, ale takto... proto bych se ráda dozvěděla zda mi něco hrozí, když přestanu s dcerou docházet na genetiku a nepůjdu na jejich doporučení na endokrinologii. Neohrožovala bych tímto jednáním zdraví dcery. Děkuji za radu.

Nikolnp

Odpověď:

Dobrý den,

navštěvování specializovaných zdravotnických zařízení není ze zákona povinné. Rozdíl je například u povinnosti podstupovat preventivní prohlídky – neexistuje zde sice obecně žádný zákonný postih, ale například v souvislosti s preventivními prohlídkami dětí je zde povinnost nechat je očkovat, která již zákonně vynutitelná je.

Poskytovatelé zdravotních služeb mají, v případě nezletilých, obecně povinnost respektovat přání jejich zákonných zástupců – v případě Vaší dcery tedy přání Vaše (vyplývá tak z ustanovení § 34 a násl. zákona o zdravotních službách, online dostupný například zde). Poskytovatel zdravotních služeb může jednat bez souhlasu zákonného zástupce v případě, kdyby se jednalo o bezprostřední ohrožení života dítěte apod.

Ve Vašem případě se tedy pravděpodobně o bezprostřední ohrožení života Vaší dcery nejedná, tudíž jí mohou být poskytovány takové zdravotní služby, se kterými souhlasíte. Ze znění Vašeho dotazu nám vyplývá, že jste s genetickým i endokrinologickým střediskem v poměrně dobrém vztahu, tudíž bychom Vám doporučily dále postupovat po další domluvě s nimi. Pokud i pediatrička Vaší dcery další sledování a léčbu v těchto zařízeních neprosazuje, nevidíme důvod, který by Vám bránil v ukončení spolupráce.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

4.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS