Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musím absolvovat ultrazvuk za 1 450,- Kč

Dobrý den, moje lékařka mne posílá na vyšetření ultrazvukem za 1.450,- Kč na Downův syndrom. Je fakt, že jsem po operaci slepého střeva a občas mi praskne nějaká ta cysta, ale je opravdu nutné, abych dala tak obrovskou částku za vyšetření, které mne podobné čeké ve 20.tt? Chtěla bych ho nyní asi zrušit, protože si myslím, že ta cena je velká. Mnoho jiných kamarádek na tom nebyla. Taky ještě nemám průkazku, kdy se dostává?

balcarka1991

Odpověď:

Dobrý den,

v průběhu těhotenství se absolvují dvě ultrazvuková vyšetření, která jsou hrazená z veřejného zdravotního pojištění, a to screening vrozených vývojových vad v 18. - 23. týdnu těhotenství, a dále ultrazvukocá kontrola růstu plodu ve 30. - 32. týdnu těhotenství.

 

Kromě těchto vyšetření je možné využít ještě tzv. prvotrimestrální screening, tedy screening Downova syndromu v 11. - 13. týdnu těhotenství. Po provedení tohoto vyšetření Vám lékař stanoví, jestli existují nějaká rizika možného postižení plodu Downovým syndromem. Považuje se za nastardantní a není povinné.  Jedná se o lékařský zákrok a s každým lékařským zákrokem musíte Vy souhlasit. Je tedy na Vašem rozhodnutí, zda tento screening podstoupíte.

Doporučujeme však především poradit se o vyšetření s Vaší lékařkou. Záleží pak hlavně na Vás, zda chcete být informována o možných rizicích, které by screening odhalil.

Co se týče těhotenského průkazu, bohužel se nám nepodařilo dohledat právní předpis, který by upravoval jeho vydávání. Doporučujeme tedy zeptat se přímo Vaší lékařky, případně se můžete zeptat i na zdravotní pojišťovně. 

Vaše Férová nemocnice

 

.

8.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS