Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na porodné

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V loni (2009) jsem prodělala IVF, podařilo se a já čekala 2 mimča. Celé těhotenství bylo problémové a já strávila dost času v nemocnici. Na konci 24. týdne jsem z ničeho nic začala rodit, do hodiny jsem se otevřela na 4 cm, i když mi dávaly tišící léky, aby se porod zastavil, tak do 2 hod jsem porodila chlapečka (31cm 620g) a holčičku (31cm 560g). Oba dva do hodiny po porodu zemřely. Nechci tady řešit a komentovat doktorku, která vedla porod. Takovou aroganci jsem už dlouho neviděla. Se vším se pomalu vyrovnávám. Mám nárok na porodné nebo se mě to netýká?

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na porodné máte. Porodné se vyplatí jednorázově ve výši 13 000 Kč na jedno narozené dítě. Podmínkou je, že máte trvalý pobyt na zemí ČR a nárok na dávku uplatníte do jednoho roku od narození dítěte. O dávkách rozhodují úřady práce. Formulář žádosti o porodné si můžete vytisknout i ze stránek Ministerstva práce a sociálních věcí.

I když píšete, že nechcete řešit arogantní chování doktorky, tak v případě, že byste změnila názor, můžete si na její chování stěžovat. Bližší informace ohledné podávání stížností naleznete na našich stránkách zde.

Vaše Férová nemocnice

15.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS