Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ošetření jiným specialistou

Dobrý den, chtěla bych s zeptat na ošetření jiným specialistou. Jsem těhotná a u mé sestry v těhotenství zjistili trombózu a dítě zemřelo. Vzhledem k tomuto faktu, jsme celá rodina před 7 lety podstoupili testy na trombózu, které mně osobně vyšly jako negativní. Můj gynekolog žádá tyto testy znovu vzhledem k mému stavu. Bohužel, má hematoložka má dovolenou takže jsem se na vyšetření objednala do nemocnice. Mohu se nechat vyšetřit i někde jinde ,když má doktorka není k dispozici? A proplatí toto vyšetření pojišťovna?

Děkuji. Přeji hezky den.

 

Bara1

Odpověď:

Dobrý den,

mezi práva pacienta patří i právo zvolit si poskytovatele zdravotních služeb, toto právo je upraveno v § 11 odst. 1 písm. b) zákona o veřejném pojištění. Můžete si tedy zvolit specialistu, který vám vyhovuje. Pakliže už specialistu pro daný obor máte, respektive jste už u nějakého byla, nemáte povinnost se pro další zdravotní vyšetření přihlásit k tomu stejnému. Můžete se tedy objednat na vyšetření do nemocnice (k jinému poskytovateli). Jestliže však docházíte k hematoložce pravidelně, nabízí se otázka, jestli nemá za sebe sjednanou zastupující lékařku. Podle § 45 odst. 2 písm. e) zákona o zdravotních službách, je poskytovatel povinen zpřístupnit pacientům informaci o poskytnutí neodkladné péče. Vaše vyšetření sice není neodkladnou péčí, ale mohla byste se na tohoto zastupujícího poskytovatele zdravotních služeb obrátit.

Ovšem i tak byste se mohla objednat na vyšetření do nemocnice. Můžete se tedy objednat na vyšetření do nemocnice, i když už jednu hematoložku navštěvujete.

Co se týče proplácení pojišťovnou, úkon by se měl proplácet stejně, jako u vaší obvyklé hematoložky. Protože se jedná o diagnostické vyšetření, neměla byste být povinná hradit si zákrok sama, ale měla by ho hradit pojišťovna (§ 13 odst. 2 písm. a) zákona o veřejném pojištění). Přitom nemocnice mají ujednané smlouvy se všemi pojišťovnami, tedy se o hrazení nebo odmítnutí poskytnutí péče nemusíte obávat.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

6.3.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS