Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pobyt ditěte na JIP a ARO

Dobry den,

 prosím o informaci o pobytu rodiče s dítětem v nemocnici. Práva jsem si přečetla a nehodlám se od syna při plánované operaci hnout. Samozřejmě na sál, když bude spát, nepůjdu. Mám dotaz ohledně oddělení JIP a ARO. Zda je v zákoně nějak dáno, že matka (rodič) nesmí byt přítomna. Nebo to není právně upraveno. A jak je to s infekčním oddělením?

Velmi dekuji za odpověď za všechny maminky

maminka

Odpověď:

Dobrý den,

zákonem je stanoveno, že dítě má právo na nepřetržitou přítomnost svých rodičů. JIstá omezení jsou stanovená ve vnitřních řádech nemocnic. Rovněž platí, že přítomnost rodiče je omezana v případě, že by hrozilo narušení poskytovaných zdravotních služeb. Právo dítěte a rodičů na bezprostřední nepřetržitý kontakt je zakotveno v Listině základních práv a svobod a rodiče je možné oddělit od dítěte jen na základě rozhodnutí soudu. Navíc na základě Úmluvy o právech dítěte musí být zájem dítěte vždy na prvním místě. Jako důvod pro přítomnost rodičů bývá zmiňováno například urychlení zlepšení zdravotního stavu dítěte, nenahraditelná psychická podpora, posílení důvěry mezi rodiči a zdravotnickými pracovníky, lepší zvládnutí následné péče o dítě doma. To vše lze jistě zařadit mezi „zájem dítěte“.

V praxi však zdravotníci často říkají, že přítomnost rodičů "není možná". Takový přístup by mohl být odůvodněný z hlediska objektivních medicínských důvodů (např. závažné infekční onemocnění a nutnost karantény). Na oddělení JIP a ARO jsou umísťováni děti se závažným zdravotním stavem, a to je právě důvodem k určitým omezením. Pokud ale rodič odmítne odejít, zdravotníci nemají prostředek, jak rodiče přinutit k odchodu, jelikož jde o jeho právo a právo dítěte. Pokud by jej chtěli násilím vyprovodit, pak by podle našeho názoru mohl rodič s úspěchem žalovat nemocnici za zásah do osobnostních a rodičovských práv.

Proto bychom Vám poradili, abyste se zeptala přímo lékařů v nemocnici a pokusila se na možnosti nepřetržitého pobytu dohodnout. NIcméně Vámi zmíněná oddělení budou pravděpodobně spadat pod určitá omezení, například omezený časový interaval pobytu rodičů na infekčním oddělení může být odůvodněn ochranou jejich zdraví či zdraví dalších osob.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

29.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS