Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podepsání informovaného souhlasu u dítěte a následné odmítnutí

Dobrý den,
mám dvouměsíční dceru, která má problém s kyčlemi. Nejprve jí byla nasazena Frejkova peřinka, která jí bohužel způsobila další zdravotní problémy, takže byla následně na radu lékaře sundána. Po uzdravení opět nasazena, ale ke zlepšení nedošlo, proto lékař navrhuje zákrok (vertikální trakci - věšení dítěte za nožičky a následná sádra). Jelikož nemají momentálně na oddělení místo, dostali jsme jinou orotpedickou pomůcku, která podle něj může také pomoct, ale ten zákrok, co navrhuje, je lepší. Již jsem podepsala informovaný souhlas se zákrokem, protože jsem byla velmi rozrušená a teď jsem si zákrok rozmyslela a nepřeji si, aby to dcera podstoupila. Můžu tedy podepsat negativní revers? A co mi z toho plyne dále? Jsem pro to, aby se to zkusilo méně invazivně, je povinen mou dceru lékař léčit i nadále a to méně invazivními metodami? Není ohrožen její život a tato léčba, co lékař navrhuje, je pro mě drastická a hlavně následná péče šílená. Moc děkuji za odpověď.

Mirka

Odpověď:

Dobrý den,

jako zákonný zástupce Vaší dcery máte plné právo rozhodovat o tom, jaké zákroky dcera podstoupí a jaké nikoliv. Poskytnutý informovaný souhlas však nemusí být definitivní, lze jej i zrušit a poté se s lékařem domluvit na jiných metodách léčby. Než však svůj souhlas "stáhnete", doporučujeme nejprve celou záležitost důkladně probrat s lékařem. Ten Vám poskytne podrobné informace, které jsou důležité pro Vaše rozhodování. Pokud Vám lékař nebude chtít vyjít ve Vašem rozhodování vstříc (např. nebude chtít zrušit Váš souhlas či nenabídne žádné možné existující alternativy), můžete se i obrátit na jiného specialistu, pokud je to ve Vašem okolí možné. Lékař nesmí vykonat zákrok, se kterým nesouhlasíte - pokud není akutní a nutný k ochraně zdraví a života.

Pokud s invazivnějším zákrokem již nesouhlasíte a nechcete jej s dcerou podstoupit, neznamá to automaticky, že byste neměla nárok na jiné léčebné metody. Máte tedy právo na poskytnutí takových zákroků, které je lékař schopen poskytnout a se kterými plně souhlasíte - ve Vašem případě chcete méně invazivní zákrok. Pokud je takový zákrok možný, lékař musí Vaše rozhodování respektovat.

Vaše Férová nemocnice

6.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS