Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní neschopnost po porodu

Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství a jsem skoro 2 měsíce na nemocenské a chtěla jsem se zeptat dokdy mohu nemocenskou využít - zda by to šlo až do konce šestinedělí?

Kikinka

Odpověď:

Dobrý den,

o tom do kdy můžete být v pracovní neschopnosti a tím i čerpat dávky nemocenské rozhoduje ošetřující lékař. 

Ve většině případů dochází k ukončení pracovní neschopnosti, jestliže se vyšetřením zjistí, že Váš zdravotní stav umožňuje opět vykonávat pracovní činnost. Jedním z důvodů ukončení pracovní neschopnosti je ale i to, pokud již máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou) můžete pobírat, pokud jste byla nemocensky pojištěná minimálně 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Nástup na mateřskou dovolenou si určíte sama v období mezi 8. a 6. týdnem před očekávným dnem porodu. Pokud den neurčíte, počátek peněžité pomoci v mateřství, počíná běžet od počátku 6. týdne před očekávaným porodem. Počet dnů ode dne vzniku pojištění se počítá včetně sobot, nedělí a svátků, v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc. Do doby pojištění se nezapočítává doba evidence na Úřadu práce. Z vašeho dotazu není jasné, zda jste byla pojištěna nebo nikoli.

V případě, že pobíráte pouze rodičovský příspěvek a nikoliv peněžitou pomoc v mateřství, tak by lékař vás měl vždy uznat za pracovně neschopnou, v souvislosti s těhotenstvím a porodem, a to od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu.. Nárok na rodičovský příspěvek čerpá rodič, který se nepřetržitě stará o dítě. Nárok Vám vzniká po porodu.

V tomto případě pak lékař rozhodne o ukončení dočasné pracovní neschopnosti uplynutím šestého týdne po porodu. Pokud i po uplynutí období šesti týdnů po porodu je žena nadále práce neschopná, lékař by neměl neschopenku zrušit.

Více informací se můžete dozvědět v odpovědi na dotaz z 21. 1. 2010

Vaše Férová nemocnice

 

 

20.8.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS