Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Preventivní prohlídky u pediatra

Dobrý den, chci se zeptat, zda jsou povinné preventivní prohlídky u pediatra. Máme dvě děti, využíváme homeopatického lékaře. Očkování jsme se rozhodli nepodstoupit, ani u starší dcery, která už s očkováním začla. Návštěvy u pediatra mě dopředu i následně velice stresují, protože se vždy "dozvím", co se všechno může dětem stát, jaké nemoci řádí v okolí a podobně, a to dost nepříjemným způsobem. Čtyřletá dcera trpí opakovanými laryngitidami a téměr celoroční rýmou (řešíme s homeopatem) a rozhodně ji nehodláme zatěžovat další vakcínou. Sedmnácti měsíční neočkovaný syn je zdravý a veselý. V případě potřeby jezdíme k homeopatickému lékaři, se synem jezdím i k fyzioterapeutce, takže vím, že i po této stránce se vyvíjí v naprostém pořádku. Odmítnutí očkování má paní doktorka podepsané. Moc děkuji za odpověď.

Eva

Odpověď:

Dobrý den, 

podobný dotaz jsme již řešili zde. Povinnost docházet na preventivní prohlídky je stanovena § 12 písm. e) zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, a konkretizována v § 29 odst. 1 téhož zákona a dále vyhláškou č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách. Těmito preventivními prohlídkami jsou: 

- prohlídka v prvném roce života, a to devětkrát do roka, z toho minimálně šestkrát v prvém půlroce života a z toho minimálně třikrát v prvních třech měsících života,

- prohlídka v 18 měsících věku,.

- prohlídka ve třech letech a dále vždy jedenkrát za dva roky, nejdříve však 18 měsíců po provedení poslední preventivní prohlídky 

Tyto preventivní prohlídky jsou hrazené pojišťovnou a neplatí se při nich regulační poplatky. Provádí je registrující lékař, v tomto případě tedy poskytovatel ambulatní péče v oboru praktické lékařství pro děti a dorost. 

Za porušování povinnosti docházet na preventivní prohlídky může být zdravotní pojišťovnou uložena sankce. Ze zákona lze uložit sankci až do výše 500 Kč, pokud občan opětovně nesplní povinnost podrobit se preventivní prohlídce (tzn. je k prohlídce vyzván a nedostaví se ani po opakované výzvě). Jiné sankce pak mohou vyplývat přímo z konkrétní pojistné smlouvy uzavřené s Vaší zdravotní pojišťovnou, zejména určitá znevýhodnění pojištěnců nedocházejících na preventivní prohlídky pro případ, že v důsledku nedocházení na prohlídky dojde ke zhoršení zdravotního stavu pojištěnce (např. pojišťovna nebude hradit zákrok, který by nemusel být proveden, pokud by pojištěnec na preventivní prohlídky řádně docházel). Dle našeho názoru by však takové odmítnutí léčby dítěte z důvodu neplnění povinnosti docházky k preventivním prohlídkám jeho rodiči bylo v rozporu s právy dítěte.  

Pediatr, k němuž docházíte, má povinnost Vás informovat o všem, co se týká zdravotního stavu Vašich dětí a vhodného postupu při jejich ošetřování. Nelze mu tedy zamezit v tom, aby Vás informoval o možných rizicích, nemocech apod. Můžete si s ním však promluvit a vysvětlit mu, že je jeho přístup z Vašeho pohledu neadekvátní a že byste uvítala komunikaci v neutrálnějším duchu. Mimo to můžete pediatra změnit a pokusit se najít takového registrovaného poskytovatele zdravotních služeb v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, který by lépe vyhovoval Vašim požadavkům na lékařskou péči pro Vaše děti (př. lékaře s kladnějším přístupem vůči homeopatické léčbě apod.). 

Vaše Férová nemocnice 

 

 

3.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS