Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přítomnost rodinného příslušníka u dítěte v nemocnici

Dobrý den,

syn se mi narodil akutním císařským řezem a první den jsem strávila na jednotce intenzivní péče (JIP) bez něho a syn byl sám na oddělení šestinedělí. Ráda bych se zeptala, jestli je v takovém případě možné, aby dítě na šestinedělí bylo s otcem nebo nějakým dalším rodinným příslušníkem a ne samo (dokud je matka na JIP a nemůže být s ním). Když je malé dítě hospitalizované v nemocnici, tak má právo na to, aby tam s ním byl rodič nebo se pletu? Vím, že prakticky to tak většinou nebývá, ale pokud by to člověk po porodnici žádal, může se opřít o něco v zákoně?

Moc děkuji.

Katla

Odpověď:

Dobrý den, 

V otázce přítomnosti rodiče u dítěte (ať už je v nemocnici kterýkoli z nich) zastáváme názor, že by rodičům zdravotnická zařízení neměla bránit být v přítomnosti dítěte a pečovat o něj, obzvlášť pokud je dítě zcela závislé na cizí péči. Podle zákona má dítě, jako pacient právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, popřípadě osoby určené zákonným zástupcem, pěstouna nebo jiné osoby, do jejíž péče byl pacient na základě rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu svěřen, je-li nezletilou osobou.

Toto tvrzení lze podložit Listinou základních práv a svobod (předpis č. 2/1993 Sb.), která stanovuje ve čl. 32 odst. 4) následující: Péče o děti a jejich výchova je právem rodičů; děti mají právo na rodičovskou výchovu a péči. Práva rodičů mohou být omezena a nezletilé děti mohou být od rodičů odloučeny proti jejich vůli jen rozhodnutím soudu na základě zákona."

Nemocnice však mají řadu vnitřních regulí a je vhodné se o nich v souvislosti s Vaším dotazem informovat u personálu. S nimi byste také měla řešit a domluvit se na tom, jaké máte ve Vaší situaci možnosti a jak by bylo možné Vašim požadavkům vyhovět. Stejný postup Vám doporučujeme i při konzultaci varianty, že by u dítěte byla jiná blízká osoba než rodič. 

Vaše Férová nemocnice

 

19.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS