Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přítomnost rodiče u rentgenu dítěte

Dobrý den,

prosím Vás o informaci zda může být řidič u vyšetření nezletilého dítěte (3roky) a popr. kde se to zakonně řeší . Manžel byl se synem na vyšetření - sonografii a vyhodili ho z rentgenoveho pracoviště že tam s ním nesmí být, přitom měli k dispozici i další ochranné vesty. V loni jsme ale byli v jiné nemocnici a to jsme u toho mohli být přítomni  syna uklidňovat.

Děkuji za odpověď. 

Odpověď:

Dobrý den,

práva dítěte a práva rodiče zakotvuje, jak Listina základních práv a svobod, tak Úmluva o právech dítěte. Mimo jiné je zde určeno právo rodiče a dítěte na nepřetržitý kontakt. Toto právo může být omezeno pouze soudně a to pouze v nejlepším zájmu dítěte.

Vaše právo na kontakt s dítětem tedy může omezit soud nikoliv samotná nemocnice.

Nicméně je třeba brát v úvahu léčebný řád a léčebné postupy. Tyto postupy jsou stanovené z důvodu úspěšné léčby dítěte a bezpečnosti dalších lidí.

Pokud však zákrok neohrožuje léčbu dítěte, potažmo život a zdravý rodiče, nemá nemocnice legální důvod zamezit kontaktu mezi nimi.

Bylo by dobré zeptat se personálu nemocnice v čem spatřují nebezpečnost vaší přítomnosti, ať už z pohledu léčby dítěte nebo zajištění vaší bezpečnosti. Pokud nebudou schopni argumentovat trvejte na svých právech. Pokud jste přesvědčeni, že chcete nepřetržitý kontakt s dítětem, nenechte se nátlakem personálu nemocnice zbavit vašeho práva na kontakt s dítětem.

V případě, že budete vyvedeni násilím nebo pomocí příslušníků policie ČR, budou narušeny vaše osobnostní práva a dle našeho názoru by bylo možné s úspěchem žalovat poskytovatele zdravotních služeb.

O problematice práv rodičů a dětí na kontakt zpracovala Férová nemocnice článek dostupný zde.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde . Číslo Vašeho dotazu je 6299. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby. Děkujeme za odpověď

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

30.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS