Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Prosba o radu - porod doma, matrika

Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o pomoc a příp. radu, jak mohu postupovat. Chtěla bych své druhé dítě porodit doma. Když jsme si zjišťovali potřebné doklady pro matriku v Českých Budějovicích, zaslala mému manželovi paní matrikářka následující odpověď:

"Potřebuji ty doklady, které jste uvedl ( zde myšleno občanské průkazy obou rodičů, oddací list a souhlasné prohlášení rodičů o křestním jménu dítěte) , pokud jste oba občané ČR a navíc, od 01.01.2015 platící nová věc, potvrzení od lékaře, že matka dítěte je ženou, která dítě porodila, tzn. nejlépe od gynekologa, ale není to povinnost, lékaře si můžete zvolit sami, ale s výše uvedenou formulací. Toto není z „naší hlavy“, ale dle zákona o matrikách č. 301/2000 Sb."

Chtěla jsem se zeptat, zda na tento požadavek mají právo a pokud ne, co mám v daném případě dělat, pokud mi rodný list nebudou chtít vystavit? Upřímně jsem doufala, že k lékaři, pokud vše bude probíhat v pořádku, vůbec nebudu muset a budu mít s miminkem klid na rozkoukání. Ani nevím, zda mi lékař takové potvrzení vystaví a samozřejmě rodný list pro své dítě potřebuji.

Předem mockrát děkuji za případnou pomoc a odpověď.

KaZi

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona je zřejmé, že matrika má právo po Vás chtít občanský průkaz, rodné listy rodičů, souhlasné prohlášení o otcovtsví a souhlasné prohlášení obou rodičů o jménu dítěte (pokud nejste cizinka nebo rozvedená). U porodů mimo zdravotnické zařízení je potřeba přiložit také doklady potřebné k prokázání skutečnosti, že matkou dítěte,je žena, která jej porodila. V tomto případě měla paní úřednice pravdu. Ale není nutné vystavit lékařskou zprávu. Potvrzení, že jste matkou dítěte může ohásit i porodní asistentka, jestliže budete po porodu požadovat její zdravotní služby. Dokázání porodu závisí na různých skutečnostech, nemusíte shánět doktora ihned po porodu, někdy stačí i svědecké výpovědi.

Možná Vám pomůže tento článek Veřejné ochránkyně práv.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

29.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS