Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Revers na předčasně narozené dítě

Dobry den 19. 7. se mi narodila předčasně dcerka ve 32. týdnu těhotenství. Vše je v pořádku. Jsem ze Znojma a malá leží v Brně. Žádala jsem o převoz a už několikrát dokola řekli, že převoz uděláme ten a ten den. Nakonec mi řekli, že nemají sanity na převoz - ani Znojmo a ani Brno. Nevím, co si mám o tom myslet. Teď má malá 1770g a už díky tady těm zmatkům přemýšlím o tom podepsat reverz. Bylo by to správné rozhodnutí. Jednání lékařů a sester mě totiž už dost rozčiluje. A do Brna je pro mne těžké se dostat, když mám už dvouletého synka, i z finanční stránky.

vERIS

Odpověď:

 

Dobrý den,

pokud dítě není v ohrožení života, můžete s ním po podepsání reversu odejít a neděláte tím nic protiprávního. Pokud má ovšem lékař obavy, že je odchodem do domácího ošetřování ohrožen život dítěte, může informovat orgán sociálně-právní ochrany dětí o tom, že podle jeho názoru rodiče neplní svou povinnost řádně o dítě pečovat. V případe zjištění neplnění povinností péče o dítě by pak mohl rozhodovat soud o případném omezení rodičovské odpovědnosti, to by se ale muselo jednat o skutečně závažné porušení, a to na váš případ nevypadá. 

Pokuste se domluvit s vaším lékařem, který stav vašeho miminka posoudí a doporučí zda je převoz možné provést. Podle  zákona o veřejném zdravotním pojištění máte nárok na hrazenou dobravu vozidlem dopravní lékařské sluzby, pokud tuto dopravu indikuje ošetřující lékař. Ten tak učiní, pokud není možné realizovat dopravu pacienta jiným způsobem. Pokud vám tuto dopravu lékař neindikoval, můžete si také dopravu sanitkou zajistit a zaplatit sama.

 

Další informace na téma souhlas s péčí u dítěte můžete nalézt na našich stránkách zde.

 

Vaše Férová nemocnice

 

27.8.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS