Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Separace dítěte od matky v nemocnici po porodu mimo ni

Dobrý den,

stala se mi taková událost. Porodila jsem mimo porodnici. Porod byl velice rychlý. Dostavila jsem se pak s mužem a novorozencem do Prahy do nemocnice na šití. Měla jsem také porodní asistentku, která udělala první kontrolu novorozence. Vše bez problémů.

Perfektně zadaptovaný syn byl bohužel ale ode mne v nemocnici oddělen s tím, že musí nezbytně na první vyšetření po porodu. Jelikož byl zcela v pořádku, já jsem ho chtěla mít stále u sebe i v případě šití (mnoho žen má dítě u sebe v případě šití, sama jsem byla i u takového porodu v porodnici). Bohužel to bylo zamítnuto. Argument, že já zajistím dobrou termoregulaci pro dítě vůbec nikdo nebral v potaz a prostě nás oddělili – dítě bylo v tepelném boxu.

Opravdu si nemyslím, že existuje nějaký zákon, který tvrdí, že může zdravotník zdravé dítě s Apgarem 10,10,10 svéhlavě oddělit od matky, která si výslovně přeje neoddělovat a je na tom zdravotně dobře, pouze šlo o pár stehů a odjezd domů.

Nemocnice tvrdí, že nepochybila, že je to normální bezpečný postup. Já to vzhledem k prožití té situace takto nevidím. Dítě patří k matce, pokud je to fyzicky jakkoliv jen trochu možné, což bylo. Nemocnice stížnost smetla ze stolu. Jak se mám dále bránit?

Vnitřní předpisy a postupy nemocnice nemůžou jít proti právu matky a dítěte.

Jarka

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše situace má tuto rovinu v právní úpravě:

  • podle čl. 32 odst. 4 Listiny základních práv a svobod platí, že „Péče o děti a jejich výchova je právem rodičů; děti mají právo na rodičovskou výchovu a péči. Práva rodičů mohou být omezena a nezletilé děti mohou být od rodičů odloučeny proti jejich vůli jen rozhodnutím soudu na základě zákona.“
  • Korektivem odloučení rodičů a dětí musí být nejlepší zájem dítěte, který je zakotven v Úmluvě o právech dítěte (čl. 3 odst. 1). Pod nejlepší zájem lze zařadit například urychlení zlepšení zdravotního stavu dítěte, nenahraditelnou psychickou podporu, posílení důvěry mezi rodiči a zdravotnickými pracovníky, lepší zvládnutí následné péče o dítě doma.

Přítomnost rodičů bývá nejčastěji zamítána z nejrůznějších důvodů, nicméně odloučení lze odůvodnit pouze objektivními medicínskými důvody, což může být například infekce a nutnost karantény. Pokud rodič odmítne odejít, zdravotníci nemají prostředek, jak rodiče přinutit k odchodu, jelikož jde o jeho právo a právo dítěte. Pokud by jej chtěli násilím vyprovodit, pak by podle našeho názoru mohl rodič s úspěchem žalovat nemocnici za zásah do osobnostních a rodičovských práv. Více informací naleznete také ve článku Férové nemocnice Práva rodičů, kontakt s dítětem.

Jistě máte pravdu, že vnitřní pokyny a jiné normativní akty nemocnice nemůžou být v rozporu s výše uvedenými předpisy, a tedy s právy dítěte a jeho matky.

K vyřešení situace lze přistoupit několika způsoby:

  • Podání stížnosti podle § 93 zákona o zdravotních službách. A jestliže by byl zamítnuta, pak podání stížnost správnímu orgánu, který vydal oprávnění k poskytování zdravotních služeb (příslušný Krajský úřad). Výše uvádíte, že Vaše stížnost byla smetena ze stolu. Nyní přichází v úvahu odvolání ke Krajskému úřadu.
  • Obrátit se na lékařkou komoru se stížností na konkrétní pracovníky.
  • Podat žalobu na nemocnici pro zásah do osobnostních a rodičovských práv.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

10.5.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS