Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Souhlas obou rodičů se zákrokem u lékaře

Chtěla bych se zeptat, jak je to se souhlasem obou rodičů se zákrokem u lékaře v novele zákona o zdravotnictví. Otec dětí se s nimi nevídá 10 let a nevím, jak jej sehnat. Musím mít jeho souhlas dle novely zákona? Děkuji za odpověď.

samada

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o zdravotních službách zavádí v některých případech výslovnou povinnost udělení souhlasu obou rodičů nezletilého pacienta. Jedná se o zákroky, které mohou významným způsobem ovlivnit další zdravotní stav pacienta nebo kvalitu jeho života. K udělování souhlasu s běžným zákrokem pak postačuje souhlas jednoho rodiče. Seznam zákroků, u kterých je potřeba souhlasu obou rodičů, zákon nestanovuje, záleží vždy na konkrétní situaci. Ministerstvo zdravotnictví ČR na svém webu zveřejnilo stanovisko, podle kterého nebude potřeba souhlasu obou rodičů zejména u preventivní péče včetně pravidelného očkování, podávání běžných léků atd. 

Zákon nevyžaduje k vyslovení souhlasu osobní přítomnost obou rodičů, je proto možné, aby písemný souhlas jednoho rodiče předložil druhý rodič. Lékař v takovém případě není povinen a ani oprávněn zkoumat pravost takového vyjádření. Jeden z rodičů může zastoupit druhého také na základě plné moci.

V případě, že nemáte informaci o tom, kde se druhý rodič nachází, doporučuje Ministerstvo zdravotnictví učinit o tom písemné prohlášení, které se založí do zdravotnické dokumentace nezletilého pacienta. Lékař pak do 24 hod oznámí soudu, že nelze získat souhlas obou rodičů a je potřeba ustanovení opatrovníka, který bude dále postupovat podle nejlepšího zájmu dítěte.

Vaše Férová nemocnice

16.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS