Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Stížnost na porodnici a poplatek za přítomnost otce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kam a ke komu mám směřovat stížnost na porodnici? Jelikož byla zanedbaná péče před porodem, ponechali mě 4 hodiny ležící na CTG, samotnou, sestřička nebyla nikde k mání. Následující akutní císař, a manžel musel platit poplatek 500,- Kč, za to že NEBYL u porodu?
Kam směřovat stížnost na porodnici? Děkuji.

Monny89

Odpověď:

Dobrý den,

pokud jste přesvědčena, že vám nebyla poskytnuta dostatečná péče nebo došlo k jakémukoliv pochybení ze strany lékařů či zdravotního personálu, určitě máte právo si na dané chování stěžovat. Ve vašem případě se zřejmě jedná o porodnicko-gynekologickou kliniku spadající pod krajskou nemocnici, proto byste svou stížnost měla směřovat jejímu řediteli jakožto vedoucímu tohoto zdravotnického zařízení. Pokud byste s vyřízením své stížnosti nebyla spokojena, můžete se obrátit i na zřizovatele této nemocnice, což je v daném případě krajský úřad. Případně se můžete obrátit také na svou zdravotní pojišťovnu, aby prověřila, zda vám byla poskytnuta náležitá péče. Více obecných informací ke stížnostem, včetně vzorů a praktických rad lze najít na našem webu zde.

Co se týká poplatku za přítomnost otce při porodu, tak zde Liga lidských práv dlouhodobě zastává názor, že zpoplatnění samotné přítomnosti doprovodu u porodu je bez zákonného podkladu. Porodnice ji sice nabízejí jako „nadstandardní službu“ vzhledem k tomu, že dříve toto možné nebylo, ale mělo by se jednat spíše o něco samozřejmého, nepochybně to ve většině případů může mít na průběh porodu a pohodu ženy pozitivní vliv. Legitimní by bylo požadovat úhradu za případné jednorázové ochranné pomůcky, návleky apod. Porodnice by také mohla z organizačních důvodů omezit počet přítomných osob u porodu. V zahraničí platit za přítomnost doprovodu spíše běžné není.

Pokud váš manžel daný poplatek již zaplatil a přitom u porodu přítomen nebyl, měla by vám jej nemocnice vrátit. Z její strany se totiž jedná o bezdůvodné obohacení a dle zákona se předmět bezdůvodného obohacení musí vydat tomu, na jehož úkor byl získán.

Vaše Férová nemocnice

4.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS