Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Styk dítěte s rodičem a nesouhlas druhého rodiče

Dobrý den,
Mám velký problém. Soudkyně prozatímní rozhodnutím přiklepla otci dítěte 3 krát 3 hodiny v týdnu + nějakou nočku. Já kojím a s dítětem jsem na sobě hodně napojení. Otec dítěte mne psychicky týral, musela jsem od něj v těhotenství odejít. Má psychické problémy a je velmi zdatný manipulátor. O dítě se neumí moc postarat, jídlo připálí, když dítěti není dobře, nestará se, když nešlo uspávání, tak raději utekl a dítě mi přivedla jeho matka. Není schopný a ani psychicky v pořádku. Bohužel nemám žádný psycho posudek. Prý se musí učit být otcem. Já nejsem ochotná své dítě dávat jako experiment pro psychotického otce neschopného se postarat. Mám z toho fakt paniku. Chci se zeptat, když ho otci nedám, co může následovat? A jak se bránit v tomto stavu. Jak získat posudky, jak omezit kontakt s otcem, který je na mne agresivní, vyhrožuje mi, ale všechny okolo zmanipuluje svých charismatem a milostí (falešnou). Nevím, jak z toho ven. Kam se obrátit.
Děkuji moc.


 

vivi

Odpověď:

Dobrý den

V úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná.

Co se týče kontaktu dítěte s otce je součástí výkonu jeho rodičovské odpovědnosti. Tuto odpovědnost mají oba rodiče pokud ji soud nepozastaví. Soud může rodičovskou odpovědnost také omezit/upravit a to v případě nějaké závažné překážky nebo nevykonává svou odpovědnost řádně, ale pouze je-li to v zájmu dítěte.

Pokud tedy chcete dále omezit styk dítěte s otcem jediná možnost je obrátit se na soud. V takovém případě budete muset prokázat skutečnosti podstatné pro omezení péče.

V případě, že budete zamezovat styku dítěte s otcem, může to být podmětem pro nové rozhodnutí soudu o péči o dítě, protože z pohledu soudů je nejlepším zájmem dítěte mít kontakt s oběma rodiči.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

7.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS