Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vrácení porodného po připsáni otce do rodného listu?

Dobrý den, chci se zeptat: porodila jsem o 2 měsíce dřív, tudíž jsme nestihli s přítelem zajít na matriku a přepsat jméno po otci, takže si žádam o porodné sama. Přítel má náročnou práci a nemůze se dostavit na matriku, abychom ho uvedli jako otce. Doma je až pres zimu, takze přepsáni plánujeme až příští rok. Otázka zní: nebudu pak muset vracet porodné po připsáni otce do rodného listu?

exe

Odpověď:

Dobrý den, 

nárok na porodné ve výši 13.000 Kč má žena pro první narozené dítě, nárok je ovšem podmíněn výší příjmů rodiny. Nárok vzniká, jestliže čistý příjem rodiny nepřevyšuje součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,40 (tedy jestliže nepřevyšuje 2,4 násobek životního minima rodiny). V konkrétních číslech to znamená, že čistý příjem matky samoživitelky nesmí přesáhnout 11.712 Kč měsíčně a čistý příjem matky a otce žijících ve společné domácnosti nesmí přesáhnout 18.504 Kč. 

Jestliže tedy čistý příjem Vás a Vašeho přítele dohromady nečiní více než 18.504 Kč, vrácení porodného by po Vás nemělo být žádáno. Jestliže ovšem vaše přijmy tuto částku převyšují, je možné, že budete muset porodné vrátit. Dle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, totiž dávku musí vrátit ten, kdo dávku nebo její část přijal, ačkoliv musel z okolností předpokládat, že byla vyplacena neprávem nebo ve vyšší částce, než náležela. Nárok na vrácení neprávem poskytnuté dávky zaniká až uplynutím tří let ode dne vyplacení dávky.

Jestliže nechcete o porodné přijít, můžete s uvedením otce do rodného listu počkat tři roky. V případě, že čekat nechcete, Vám doporučujeme otce co nejdříve to bude možné do rodného listu zapsat. Pravděpodobně Vás Úřad práce kontaktuje a budete muset porodné vrátit. Splníte si tím však svou zákonnou povinnost a v případě, že by Vás Úřad práce z nějakého důvodu nekontaktoval, by Vám porodné mohlo i zůstat. 

 

 Vaše Férová nemocnice 

23.9.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS