Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zodpovědnost za zdravotní stav dítěte

Dobrý den,
zajímalo by mně, jestli v dnešní době má rodič právo na odpovědnost za zdravotní stav svého dítěte? Těch potvrzení od lékaře je tolik, že se neubráním dojmu, že za zdravotní stav dítěte neodpovídá rodič, ale jeho ošetřující lékař. Děkuji za odpověď.

Doli

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu si nejsme zcela jisti, kam Vaše otázka směřuje. Předpokládáme, že se tážete na to, proč je nutné například pro omluvení ze školy potvzení lékaře a není dostatečná zpráva od rodiče.

Odpovědnost za zdravotní stav dítěte nese především rodič. Rodičovskou odpovědnost, která spočívá právě i v povinnosti pečovat o řádný zdravotní stav dítěte, přisuzuje Občanský zákoník každému rodiči, ledaže jí byl soudem zbaven. Každý rodič má tedy z této odpovědnosti plynoucí povinnost starat se o zdraví svých dětí, například i tím, že jim zajišťuje náležitou lékařskou péči. Projevuje se také například tím, že rodič rozhoduje o péči, která bude jeho dítěti poskytována a může zakázat téměř jakýkoliv zákrok, který má být na dítěti proveden.

Jde tedy především o povinnost zásadně každého rodiče nějakým způsobem se vůči dítěti chovat. Tato odpovědnost tak není závislá na odborných znalostech rodiče a nese ji i rodič, který není způsobilý ohodnotit zdravotní stav svého dítěte, stejnou měrou jako rodič, který k tomu má například odborné vzdělání. Přestože jste tedy jako rodič povinna o dítě řádně pečovat, nelze jen z toho jednoznačně usoudit, zda máte i znalosti a zkušenosti potřebné k odbornému zhodnocení jeho zdravotního stavu.

Z potvrzení lékaře se naproti tomu dá předpokládat, že bylo sepsáno na základě profesionálního a odborného hodnocení zdravotního stavu. Právě proto, i když nemusí být samozřejmě důvod pochybovat o zkušenostech a znalostech rodičů, je potvrzení lékaře oficiálnější a má vyšší váhu. Požadavkem na potvrzení od lékaře tak nikdo nemusí zpochybňovat Vaši odbornost či důvěryhodnost a Vaši rodičovskou odpovědnost, přesto je ale často nutné potvrdit zdravotní stav profesionálním lékařem a mít tak o těchto věcech jistotu.

Vaše Férová nemocnice.

25.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS