Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Adaptace na zdravotní stav

Dobrý den,

je možné, při chronickém onemocnění střev s trvalými následky únik moči i stolice, průjmy, po ozářkách, pominout stále stejné potíže a odebrat invalidní důchod, že jsem stabilizovaná, adaptovaná? Můžou mi vzít důchod? Stabilizovaná jsem na dlouhodobě nepříznivém stavu. Nikoli zlepšení zdravotních potíží.

Děkuji za odpověď.

opickajura

Odpověď:

Dobrý den,

naše poradna je složena z týmu právníků, bohužel u nás nepracuje žádný lékař. Tudíž, ani pokud bychom dopodrobna znali váš zdravotní stav, nedokážeme posoudit, zda a v jaké míře se Váš zdravotní stav stabilizoval. Nedokážeme tedy ani říct, zda Vám bude invalidní důchod odebrán. Toto rozhodnutí náleží až příslušnému posudkovému lékaři. Můžeme Vám ale poradit, jak se bránit odebrání invalidního důchodu.

Chcete-li se bránit proti rozhodnutí o odebrání invalidním důchodu, musíte proti němu podat námitky. Námitky můžete podat buď přímo u ČSSZ, nebo u OSSZ. Námitky lze podat do 30 dnů od doby, kdy vám bylo rozhodnutí oznámeno.

Námitky musí obsahovat: vaše jméno, rodné číslo a místo trvalého bydliště (na tuto adresu vám bude dále doručováno), označení správního orgánu, který rozhodnutí vydal (ve vašem případě se jedná o okresní správu sociálního zabezpečení). Další důležitou náležitostí je číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí vydáno, s příslušným datem vydání rozhodnutí. Nakonec je také nutné uvést, v čem spatřujete nesprávnost rozhodnutí.

V námitkách uveďte, s čím v posudku nesouhlasíte. Jestliže se tedy domníváte, že ke zlepšení zdravotního stavu nedošlo, problémy se dokonce zhoršily, nebo bylo opomenuto vyšetření, které považujete za důležité, lékař nevzal v potaz skutečnosti či materiály, které mohou být pro přiznání dávky podstatné a další rozhodné skutečnosti, nezapomeňte je uvést.

Každé rozhodnutí by mělo být pořádně odůvodněno. Pokud v posudku či rozhodnutí nebyly uvedeny důvody, na základě kterých bylo rozhodnuto (nebo byly nedostatečné a nereflektovali všechny vaše zdravotní problémy či připomínky), uveďte to v textu námitky.

Skutečnost, která by vám mohla pomoci, je také odlišné zhodnocení vašeho zdravotního stavu dalším posudkem nezávislého lékaře. Takový posudek si můžete nechat vypracovat ještě před podáním námitek.Nakonec nezapomeňte uvést, čeho se domáháte. To bude pravděpodobně změna rozhodnutí. Vzorové námitky naleznete na stránkách Ligy vozíčkářů.

V nejhorším případě, tedy když Vám invalidní důchod opravdu odeberou, můžete požádat znovu o přiznání (změnu stupně) invalidního důchodu . Skutečnost, že vám v minulosti nebyl invalidní důchod přiznán, nebo že vám byl odebrán, nemá vliv na vaše právo opětovně požádat o přiznání (změnu stupně) invalidního důchodu. Záleží pouze na vašem faktickém zdravotním stavu, který se mohl od té doby změnit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

3.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS