Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Blížící se doba 380 dní PN

Dobrý den,
v listopadu to bude těch 360 nebo 380 dní co budu v PN, u mého PL mi sestra sdělila že mi v listopadu už bude ukončena neschopenka. A poté buď budu muset na ÚP nebo jsou nějaké důchody.

Problém se týká toho, že mám nějaký problém s břichem.
Téměř nedokáži stát a nebo chodit delší dobu.
Prodělal jsem několik vyšetření, že jsem snad prohlédnutý úplně celý, ale lékaři nic nezjistili.

Teď jsem posílán do FN Motol jelikož mají lepší vybavení, tak jestli mi něco nezjistí.
Pokusil bych se zažádat o důchod, ale posudková lékařka u nás ve městě, je taková, že nad většinou mávne rukou a důchod nepřiznává nikomu. Když jsem u ní byl při dovršení 160 dní v PN, řekla mi, že v lekářských zprávách nemám nic patologického. A dál se se mnou nebavila.

Takže bych se chtěl zeptat, jak mám postupovat při ukončení neschopenky a jestli je nějaká možnost důchodu nebo pokračování v marodění s finanční podporou při marodění? Jak můžu uspět? Mohu si najít jiného posudkového lékaře?

Jak se mám zachovat?
Na co mám právo?

Jirka

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o nemocenském pojištění trvá podpůrčí doba maximálně 380 kalendářních dnů. Podpůrčí dobou je doba, po kterou má být vypláceno nemocenské. Nicméně v dočasné pracovní neschopnosti můžete být i déle než 380 dní, takže informace, které Vám sestra poskytla jsou nepřesné.

Ve Vašem případě je jedna z možností požádat o opakované prodloužení podpůrčí doby. Maximální délka prodloužení této doby je 350 kalendářních dnů, přičemž délka jednotlivých prodloužení činí 3 měsíce. K tomu více viz zde.

Druhou možností je požádat, nejlépe na základě doporučení Vašeho ošetřujícího lékaře, o přiznání invalidního důchodu. Při posuzování nároku na invalidní důchod se posuzuje míra poklesu práceschopnosti a také splnění potřebné doby důchodového pojištění. Více o invalidních důchodech naleznete na našem webu zde.

Pro přiznání invalidního důchodu, ale bude důležité stanovení diagnózy, od níž se pak dle tabulek odvíjí pokles pracovní schopnosti, ve Vašem případě tedy za vhodnější považujeme žádost o prodloužení výplaty nemocenského.

V této fázi vám doporučujeme:

1) požádat o další prodloužení nemocenské,

2) probrat s Vaším praktickým lékařem, zda má smysl podat žádost o invalidní důchod. 

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 5846. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

17.10.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS