Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Diagnóza neuvádí, že jde o pracovní úraz

Dobrý den, Obracím se na Vás s dotazem. 6.12.2016 se mi stal v práci úraz, při zvedání břemen mě píchlo v pravém předloktí. Nechala jsem si v práci sepsat záznam a odjela do nemocnice na úrazovku (do zprávy mi dr. napsal že se mi to stalo v práci, ale diagnozu mi napsal M7712)a od 7.12.2016 jsem byla na neschopence, chodila na ultrazvuk a podstoupila dva opichy lokte. Neschopenku jsem měla do 28.2.2017, bolesti jsem neměla a tak mě obvodní dr. uschopnila. Pracovní úraz mi byl uznán, ale po 14 dnech v práci mě ruka opět začala bolet, následoval třetí opich, firemní lékař mi nepovolil dál pracoval a doporučil nastoupit na neschopenku, obvodní lékařka mi zdělila, že jsem měla mít už od 6.12.2016 diagnozu začínající S, že teď jsem na neschopence bez pracovního úrazu. Kam se mám obrátit, abych měla S diagnozu už od prosince?? Jako obyčejný člověk se v označeních ani v diagnozách nevyznám a přicházím o peníze a možná i o práci bez odškodnění.... Děkuji

Mája

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho dotazu vyplývá, že si lékaři ve vašem případě nebyli jisti diagnózou a nyní se domnívají, že by ji měli změnit.

Určení správné diagnózy je pro vás důležité pro to, abyste zjistila, zda by se mohlo jednat o nemoc z povolání nebo pracovní úraz, jak píšete. Nejsme lékaři, a nemůžeme vám proto nabídnout odborné lékařské posouzení. Až budete vědět, jaká je vaše diagnóza, je dobré se lékaře zeptat, zda může jít o nemoc z povolání (seznam nemocí z povolání se stanoví nařízením vlády).

Pokud by mohlo jít o nemoc z povolání, pošle vás váš ošetřující lékař na vyšetření ke specialistovi, který má oprávnění posuzovat nemoci z povolání. Následně by přímo na pracovišti proběhlo šetření krajskou hygienickou stanicí.

Pokud by váš zdravotní problém měl charajter úrazu, nikoli nemoci, mohlo by se jednat o pracovní úraz. Uznávání pracovního úrazu je plně v kompetenci zaměstnavatele. Ten nemá ze zákona právo znát přesnou diagnózu zaměstnance, ale musí sám posoudit, zda zdravotní problém zaměstnance naplňuje znaky pracovního úrazu, např. na základě vyjádření ošetřujícího lékaře, které mu zaměstnanec poskytl. Není nám známo, že by bylo nutné, aby lékařská zpráva obsahovala nějaký konkrétní kód diagnózy (začínající písmenem S, jak uvádíte). Lékaři však běžně do zpráv uvádí, že se úraz stal při práci - to však nemá samo o sobě vliv na nároky zaměstance na náhradu újmy za pracovní úraz.

Pro to, abyste měla nárok na náhradu újmy vůči zaměstnavateli (zejména náhradu ztráty příjmu po dobu dočasné pracovní neschopnosti a po jejím skončení, bolestné, náhradu za ztížení společenského uplatnění), je nutné, aby zaměstnavatel uznal úraz jako pracovní, nebo aby lékař oprávněný posuzovat nemoci z povolání určil, že jí trpíte.

Pokud váš lékař dospěl k názoru, že jste nyní v dočasné pracovní neschopnosti s diagnózou, která není správná, může ji změnit pomocí zápisu na formuláři, který má k dispozici pro rozhodování o změnách režimu v dočasné pracovní neschopnosti.

Pokud byste se chtěla domáhat změny diagnózy zpětně i k dočasné pracovní neschopnosti, kterou už máte ukončenou, zákon nenabízí žádný přímočarý způsob, jak jí dosáhnout. Obrátit byste se musela na místně příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení (podle místa vašeho bydliště). Nedomníváme se ale, že by to mělo vliv na posuzování pracovního úrazu nebo nemoci z povolání.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

28.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS