Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doba na rozhodnutí o uznání nemoci z povolání

Dobrý den,

mám za sebou vyšetření na klinice pracovního lékařství, kde mi bylo písemně sděleno, že předávají podnět Krajské hygienické stanici, aby prošetřila podmínky na mém pracovišti, aby mi mohla být uznána nemoc z povolání. Momentálně jsem po operaci karpálního tunelu dominantní ruky a jsem v pracovní neschopnosti.

Dopis mi přišel z kliniky už před měsícem. Chtěl bych se zeptat, jakou lhůtu má Krajská hygienická stanice na prošetření mého pracoviště? Pracuji na stavbě jako dělník a řidič, samozřejmě, že stavby za 8 let co tam pracuji, byly různě po celé republice.

Děkuji za odpověď

Igi

Odpověď:

Dobrý den,

Krajská hygienická stanice (dále jen KHS) se jako správní orgán řídí, co se lhůt týče, správním řádem. Ten stanoví, že správní orgány by měly, je-li to možné, vydávat rozhodnutí bezodkladně. zroveň je nastavena lhůta 30 dní od zahájení řízení. V určitých případech je však možné tuto lhůtu o 30 dní prodloužit. Například jde-li o zvláště složitý případ, nebo, což je pravděpodobně také Váš případ, pokud je třeba nařídit místní šetření.

Ve Vašem případě tedy bude pravděpodobně lhůta pro KHS pro prošetření Vašeho pracoviště až 60 dní. Také platí, že nadřízený orgán, v tomto případě Ministerstvo zdravotnictví ČR, by měl dohlížet, aby KHS lhůty dodržela, a to z úřední povinnosti.

Pokud Vás zajímá, jak šetření Vašeho pracoviště probíhá, můžete se s dotazem na průběh obrátit přímo na KHS. Jako správní orgán by Vám měla na základě práva na informace odpovědět, přinejmenším obecně, v jaké je šetření fázi a v jaké lhůtě vydá rozhodnutí. Pokud nebudete s touto informací spokojen, můžete se obrátit na Ministerstvo s podnětem k prozkoumání, zda KHS lhůty dodržuje.

Vaše Férová nemocnice.

4.9.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS