Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dočasná pracovní neschopnost

Dobrý den,

od 19.6 mám nemocenskou ale také se mnou rozvázali pracovní poměr, nevím jak to mám udělat. Děkuji.

fido

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu není zřejmé, zda-li s Vámi zaměstnavatel ukončil pracovní poměr v průběhu nemocenské či ke skončení zaměstnání došlo ještě před vznikem nároku na nemocenskou.

V případě druhém, platí, že nárok na nemocenskou primárně náleží právě zaměstnancům, ale neznamená to, že po skončení zaměstnání by byl ihned bez dalšího vyloučen. Takový nárok ale náleží za předpokladu, že ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti došlo v době 7 kalendářních dní ode dne skončení pracovního poměru. Pokud tedy došlo ke vzniku pracovní neschopnosti během ochranné lhůty, také nebrání nic tomu, aby Vám byl přiznán nárok na odstupné. Znamená to tedy, že sama ztráta Vašeho zaměstnání se nijak nepromítne do Vašeho nároku na nemocenskou. Ale pokud jste onemocněla později, nárok na nemocenskou mít nebudete.

V případě prvním, platí, že pracovní poměr na dobu neurčitou zaměstnavatel nemůže vypovědět během dočasné pracovní neschopnosti. Ten lze ukončit akorát dohodou nebo výpovědí z Vaší strany. V této době je totiž zaměstnanec chráněn, tedy nachází se v ochranné době podle ustanovení §53 zákoníku práce, pokud však pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek.

 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

4.7.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS