Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dočasná pracvoní neschopnost z důvodu pracovního úrazu a jine onemocnění v jejím průběhu

Dobrý den, 

chtěl bych se zeptat sem na nemocenské, protože se mi stal v práci pracovní úraz tím pádem jsem na 100 %, ale teď sem do toho ještě onemocněl bolest v krku a horečka což s tím nemá nic společného. 

Jde mi o to, když to řeknu své lékařce, že sem nemocný, zda mi nezmění nemocenskou na nemoc a budu pak na 60 %. Další věc je, že chodím ještě na rehabilitace, takže bych je teď musel přerušit, ale vůbec nemám představu, jak by se tato situace řešila. 

Protože nevím, zda bych teď nešel na 60 %a pak ještě mám rehabilitace, takže vůbec nevím, jak by se to udělalo. 

Předem dekuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, 

ve Vašem dotazu je smíšeno několik oblastí.

Za pracovní úraz je vám vyplácena náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti (po dobu, kterou se léčíte se zraněním způsobeným pracovním úrazem). Toto spadá do režimu zákoníku práce, podle nějž je Vám i náhrada za ztrátu výdělku vyplácena. Finanční obnos, který momentálně pobíráte je součet náhrady za ztrátu na výdělku dle zákoníku práce (rozdíl mezi průměrným výdělkem před pracovním úrazem a plnou výší náhrady mzdy nebo platu, nebo odměny z dohody a plnou výší nemocenského) a dávky nemocenského pojištění (60 % denního vyměřovacího základu), tímto se domníváte, že pobíráte 100 %. 

V případě dalšího onemocnění (bolest v krku a horečka), by bylo postupováno jako u jiné dočasné pracovní neschopnosti - první 3 dny bez nároku na náhradu mzdy, od 4. do 14. dne náhrada mzdy vyplácena zaměstnavatelem, od 15. dne dávka nemocenského pojištění vyplácena okresní správou sociálního zabezpečení. V případě, že byste ukončil jednu dočasnou pracovní neschopnost a následující nastoupil na další dočasnou pracovní neschopnost z jiného důvodu, bude se na novou dočasnou pracovní neschopnost pohlížet jako na pokračování předchozí pracovní neschopnosti (postupuje se, jako by byl 15. a další den).

Ve Vašem případě je třeba konzultovat Váš zdravotní stav s ošetřujícím lékařem – zda je slučitelný s pravidelným docházením na rehabilitace, či je nutné je přerušit. Co se týče nástupu na dočasnou pracovní neschopnost z důvodu bolesti v krku a horečce, je vhodnější toto léčit vedle léčby pracovního úrazu, jelikož není v příčinné souvislosti s pracovním úrazem, není třeba ukončovat dočasnou pracovní neschopnost z důvodu pracovního úrazu. Pokud si v takovém případě necháte vystavit neschopenku na onemocnění, které není v příčinné souvislosti s pracovním úrazem, bude Vám zaměstnavatel vyplácet náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti v režimu § 271 b zákoníku práce, pokud by zde byl rozdíl mezi výdělkem dosahovaným před pracovním úrazem a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu - např. z důvodu následků úrazu. 

Pokud uvedené shrneme, tak za předpokladu že pořád trvají následky prvotního úrazu zapříčiňující DPN, tak onemocnění chřipkou nemá vliv na vyplácení náhrady mzdy. Pokud by následky úrazu byly vyléčeny a chřipka by trvala na dále, tak byste pobíral jen nemocenské, pokud by se neprokázala souvislost mezi chřipkou a úrazem.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

20.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS