Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doprovod přítelkyně k lékaři při dočasné pracovní neschopnosti

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda je omluvitelné během pracovní neschopnosti přítele, když mě doprovodí k lékaři na větší vyšetření včetně cukrovky, a to v těhotenství, které mam bráno jako rizikové? Mám lékaře v jiném městě, což je cesta autem někdy i 45 minut. Přítel nemá v rámci pracovní neschopnosti povoleny vycházky.

Děkuji

SCh

Odpověď:

Dobrý den,

odpověď na Váš dotaz ohledně doprovodu k lékaři během trvání dočasné pracovní neschopnosti uvádíme níže.

Fyzická osoba, u které rozhodl ošetřující lékař o vzniku dočasné pracovní neschopnosti (dále "DPN"), je dle § 56 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění povinna dodržovat tzv. režim dočasně práce neschopného. V rámci tohoto režimu mohou být mj. stanoveny vycházky a doba, ve které mohou být uskutečněny.

Pokud je Váš přítel na DPN a ošetřující lékař mu vycházky nepovolil, tak je zde riziko, že pokud příjde kontrola, mohou mu být uděleny sankce (odebrání či snížení dávek nemocenské, příp. náhrady mzdy/platu). Kontrolu může provádět během prvních 14 dní zaměstnavatel (§ 192 odst. 6 zákoníku práce a také § 65 odst. 2 písm. c) zákona o nemocenském pojištění) a na podnět i OSSZ (§ 76 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění). Po uplynutí těchto 14 dnů pouze OSSZ, a to i bez podnětu.

Jestliže Vás přítel doprovodí k lékaři, přestože nemá vycházky povoleny, je důležité, aby si na své rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti nechal dát razítko Vašeho lékaře. To je vhodné doplnit i o datum a podpis, aby bylo jasné, kdy s Vámi u daného lékaře byl. Za situace, kdy by mu domů přišla kontrola, bude toto razítko sloužit jako důkaz, že Vás doprovázel k lékaři, kam si vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu a doby dojezdu nemůžete sama zajít.

V případě, že ke kontrole opravdu příjde, je nutné, aby Váš přítel začal situaci ihned řešit. Ve schránce bude mít pravděpodobně záznam o provedené kontrole, kde bude uvedeno, že na kontrolu dne XY v čase XY nereagoval. Nejlepší bude, když svému ošetřujícímu lékaři zavolá a vysvětlí proč nebyl v době kontroly doma. To samé by měl udělat i vůči příslušné pobočce OSSZ. Pokud OSSZ tyto důvody vysvětlení neuzná a bude je považovat za porušení režimu dočasně práce neschopného, zahájí s Vaším přítelem správní řízení jehož výsledkem může být již zmíněné krácení či odebrání nemocenské dávky, a to dle závažnosti porušení a dalších okolností. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

 

18.7.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS