Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

dovolená závodního lékaře a potvrzení o nevhodnosti výkonu dosavadní práce v těhotenství

Dobrý den,

mám dotaz ohledně potvrzení, které mi vystavil gynekolog, protože jsem v 8. týdnu těhotenství, že pro mě není práce vhodná a žádá o převedení na jinou práci, z důvodu ohrožení zdraví. Pracuji v obuvnické výrobě s lepidly a chemikáliemi. Zaměstnavatel pro mě jinou práci mimo dílnu nemá a nechce mi vyrovnávací příspěvek potvrdit. Šla jsem dnes k závodnímu lékaři pro potvrzení, ale ten má tento týden dovolenou. Jak mám dále postupovat a můžu zůstat doma, když pro mě zaměstnavatel nemá vhodnou práci, ale potvrzení mi nedal, jen mi to sdělil ústně?

Děkuji za radu

makyna

Odpověď:

Dobrý den,

dle ustanovení § 106 odst. 2 zákoníku práce můžete odmítnout výkon takové práce, o níž máte důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje Váš život nebo zdraví, přičemž takové odmítnutí nesmí být považováno za porušení pracovních povinností. Pokud Vám gynekolog sdělil, že práce ohrožuje Vaše zdraví, můžete tedy využít uvedeného ustanovení a odvolat se na zprávu gynekologa. Pokud za sebe závodní lékař nezajistil náhradu po dobu trvání své dovolené, měl by uvedený postup být bezproblémový, až do doby než se vrátí, doporučujeme Vám ho, ale konzultovat s Vaším zaměstnavatelem.

Co se týče převedení na jinou práci, má zaměstnavatel povinnost převést Vás dle ustanovení § 41 odst. 1 písm. c.) zákoníku práce za předpokladu, že práce, kterou konáte, je zakázána vyhláškou č. 180/2015 Sb. těhotným ženám, nebo je Vám zakázáno její konání na základě lékařského posudku. Nejsme sice schopni posoudit, zda Vámi konaná práce pod tuto vyhlášku spadá, ale domníváme se, že je to pravděpodobné. V případě, že Vaše práce spadá pod práce uvedené ve vyhlášce, nebo pokud Váš gynekolog svou zprávu pojal jako lékařský posudek, tak Vás má zaměstnavatel povinnost převést i bez posudku závodního lékaře. V případě nemožnosti převedení na jinou práci by bylo vhodnější písemné potvrzení, ale tato forma není v zákoně vyžadována, stačí Vám, když prokážete, že jste zaměstnavateli sdělila výše uvedené skutečnosti, které zakládají jeho povinnost převést Vás na jinou práci.

Pokud Vás zaměstnavatel nemůže převést na jinou práci, i přes to, že je to jeho zákonná povinnost, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele a Vám po dobu, kdy nejste převedena na jinou práci, náleží náhrada mzdy ve výši Vašeho průměrného výdělku.

Na základě výše uvedeného se domníváme, že pokud Vás zaměstnavatel není schopen převést na jinou práci a výkon uvedené práce pro Vás jako těhotnou zaměstnankyni představuje dle posudku gynekologa ohrožení zdraví, můžete zůstat doma a bude Vám náležet náhrada mzdy ve výši Vašeho průměrného výdělku, nicméně tento postup Vám doporučujeme konzultovat s Vaším zaměstnavatelem, shrňte mu výše uvedenou argumentaci včetně odkazů na zákonná ustanovení a požádejte ho o písmenné potvrzení jeho odlišného stanoviska.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

9.2.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS