Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Důchod pro invaliditu prvního a druhého stupně je stejný?

Od dubna 2009 jsem měla přiznaný částečný invalidní důchod. V roce 2010 byl změněn na invaliditu prvního stupně. V roce 2013 jsem byla v pracovní neschopnosti a v listopadu 2013 mi byla přiznána invalidita druhého stupně. Nyní jsem obdržela rozhodnutí ČSSZ, kde je uvedeno, že to nemá vliv na výši vypláceného důchodu. Je to správné?

Jaroslava

Odpověď:

Dobrý den,

domníváme se, že takovýto postup správný není.

Způsob výpočtu invalidního důvodu je upraven v zákoně o důchodovém pojištění, konkrétně v jeho § 41. Výpočet se skládá ze základní výměry, která závisí na průměrné mzdě a z procentní výměry, která je mimo jiné závislá na době Vašeho pojištění a stupně Vaší invalidity. V případě, že se změní stupeň Vaší invalidity na vyšší, měl by se i podle tohoto ustanovení náležitě změnit způsob výpočtu výše Vašeho invalidního důvodu. Výše procentní výměry invalidního důchodu totiž činí za každý celý rok doby pojištění pro invalidní důvod pro invaliditu prvního stupně 0,5 % výpočtového základu měsíčně, zatímco pro invaliditu stupně druhého je to 0,75 % výpočtového základu měsíčně. 

Zákon o důchodovém pojištění také sám předepisuje, že při změně stupně invalidity se nově stanoví výše invalidního důchodu, a to ode dne, od něhož došlo ke změně stupně invalidity.

Pokud Vám tedy ČSSZ sdělila, že změna stupně Vaší invalidity nemá na vyplácený důchod vliv, doporučujeme Vám se nejprve informovat, jakým způsobem ČSSZ vypočetla nový invalidní důchod a případně se posléze proti tomuto jeho rozhodnutí odvolat a odkázat právě na příslušný zákon a způsob výpočtu výše invalidního důchodu. Více se můžete dočíst přímo na stránkách České správy sociálního zabezpečení, či dokonce přímo v bodě, který popisuje změnu výpočtu invalidního důchodu při změně stupně invalidity. Doporučujeme vám se nejprve informovat na call centru ČSSZ, kde vám poradí.

Vaše Férová nemocnice.

31.3.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS