Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Epilepsie

Dobrý den,

přítel měl tento rok dost kolapsů kvůli epilepsii, a tak mu neuroložka napsala posudek, že by měl odevzdat jak řidičský průkaz tak i průkaz na vysoko zdvižný vozík, ale ten ho živí ale doktorka mu řekla, že je jí to líto, ale bohužel řidičak na auto nevadí ale na VZV, který ho živí a tím pádem přijde o práci a navíc o peníze a nebude mít jak platit výživné, nájemné a tak zdá se mi to dost nefér, navíc když bude chtít jinou práci, má malou šanci sehnat práci když má epilepsii.

Co si budeme nalhávat v dnešní době takové lidi nikde nechtějí zaměstnat. Je nějaká možnost, aby mu alespoň řidičský průkaz na VZV zatím zůstal?

Děkuji

zuzlik

Odpověď:

Dobrý den,

postup neuroložky je bohužel stanoven vyhláškou (viz zde), z které vyplývá, že osoby se závažnými formami epilepsie nejsou zdravotně způsobilé k řízení motorových vozidel, mezi které patří i vysokozdvižný vozík.

Takto závažné formy epilepsie představují dle vyhlášky o posuzování invalidity vážné snížení pracovní schopnosti a je možné žádat o poskytnutí invalidního důchodu. Doporučujeme, tedy Vašemu příteli požádat o přiznání invalidního důchodu, přiznání invalidního důchodu neznamená, že Váš přítel nemůže vykonávat práci, ale že mu bude poskytována kompenzace za snížení pracovní schopnosti. V žádosti o invalidní důchod doporučujeme uvést, že epilepsie znemožňuje vykonávat zaměstnání, pro které je kvalifikován, což může mít za následek zvýšení invalidního důchodu.

Přiznání invalidního důchodu, může mít pro Vašeho přítele i další výhodu a to tu, že zaměstnavatelé dostávají příspěvky na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a může se tak stát pro určité zaměstnavatele atraktivnějším.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

 

6.1.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS