Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod a další možné výhody

Dobrý den, pobírala jsem invalidní důchod 1. stupně a nyní mi byl přiznán důchod 2. stupně. Po smrti mého syna jsem na tom psychicky dost špatně. Nevydržím v dopravním prostředku, stát někde frontu, nebo být mezi lidmi v čekárně u lékaře. Myslíte, že bych měla nárok na nějakou výhodu a jestliže ano, kde o ní zažádat. Děkuji za vaši odpověď.

gina

Odpověď:

Dobrý den,

český systém sociálního zabezpečení zná v případě dlouhodobě nepříznivého zdravotní stavu kromě invalidních důchodů i některé další možnosti, které mají za cíl zmírnit negativní dopady zdravotního stavu a podpořit běžný život. Jednou z nich je získání průkazu osoby se zdravotním postižením, tedy jednoho z průkazů TP, ZTP a ZTP/P, a to podle posouzení Vašeho zdravotního stavu, především pohyblivosti a schopnosti orientace venku.

Průkaz TP by měl kromě různých nenárokových slev držiteli garantovat:

- vyhrazené místo k sedění ve veřejných dopravních prostředcích, s výjimkou těch, kde je potřeba místenka a

- přednost při osobním projednávání své záležitosti. Ta ale platí především na úřadech. Nevztahuje se na nákupy v obchodech, vyřizování placených služeb, ani čekání u lékaře.

Průkazy ZTP a ZTP/P pak kromě těchto obsahují i další výhody (bezplatnou dopravu v MHD, slevu z jízdného ve vlacích a autobusech, dopravu průvodce či vodícího psa).

O vydání průkazu osoby se zdravotním postižením rozhoduje krajská pobočka Úřadu práce, u které se i podává žádost. Úřad práce si vyžádá posouznení zdravotního stavu od správy sociálního zabezpečení, a ta zase od Vašich ošetřujících lékařů, zejména praktického lékaře.

Váš praktický lékař Vám bude jistě umět s tímto procesem poradit. Nárok na průkaz však závisí strikně od toho, zda je Váš zdravotní stav takový, jaký předpokládá zákon a příslušná vyhláška. Poraďte se proto se svým praktickým lékařem. Můžete mu například zavolat a domluvit se telefonicky na termínu návštěvy, abyste nemusela čekat.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

20.7.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS