Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod 1 stupně a nemocenská

Dobry den,

Prosím Vás, chci se zeptat. Momentálně jsem ještě na nemocenské, ale za pár dní musím nastoupit do práce, protože mi končí podpůrčí doba a byl mi přiznán důchod 1. stupně. Pořád se ale necítím vůbec dobře. Na sociálce mi řekli, že se musí neschopenka ukončit. Co když nebudu schopna ještě nastoupit do zaměstnaní? Anebo když nastoupím, kdy můžu jít opět na nemocenskou, abych měla narok na nemocenské dávky?

manipulantka

Odpověď:

Dobrý den,

Co se týče přechodu mezi podpůrčí dobou nemocenské a invalidního důchodu prvního stupně, skutečně je nutno nejprve ukončit nemocenskou, aby mohl být započato s vyplácením invalidního důchodu. Zákon toto stanovuje, z toho důvodu, aby nedocházelo k čerpání ze dvou systémů zdravotního pojištění kvůli jedné stejné příčině.

Obecně je podpůrčí doba na nemocenské dlouhá 380 dní, nicméně už po 180 dnech může ošetřující lékař zkonstatovat, že pacient je ustálen na určité úrovni zdravý, které léčení již nemůže výrazně ovlivnit. Co se týče Vašeho zdravotního stavu, záleží jak ho kvalifikuje Váš ošetřující lékař.

Pokud však nebudete schopna nastoupit do zaměstnání z jiné zdravotní příčiny, než je tak na základě, které Vám byl přiznán invalidní důchod, může vám ošetřující lékař neschopenku prodloužit.

Pokud si nejste jistá svým zdravotním stavem doporučuji ho nejdříve prokonzultovat s ošetřujícím lékařem.

Jinak pobírání invalidního důchodu nemá vliv na pozdější přiznání nemocenské. Avšak pozor doba nemocenské a podpůrčí doba nemusí být vždy totožná.

Pokud by jste s chtěla o přechodu mezi nemocenskou a invalidním důchodem dozvědět více můžete si přečíst článek na stránkách České správě sociálního zabezpečení dostupného zde.

S pozdravem 

Vaše férová nemocnice

6.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS