Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalindí důchod druhého stupně

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jaké mám výhody jako invalida druhého stupně a jestli se mi zvedne důchod. Děkuji

pavel

Odpověď:

Dobrý den, 

v prvné řadě je třeba říci, že výhodou je právě pobírání dávek invalidního důchodu a to za podmínky, že kromě stupně invalidity splňujete i podmínku dostatečné předešlé účasti na sociálním pojištění.

Kromě toho existuje ještě sleva na dani z příjmů ve výši 2 510 Kč ročně a zvýhodnění při hledání zaměstnání, pokud je osoba v evidenci úřadu práce. Potom byste měl například nárok na bezplatnou poradenskou činnost zaměřenou na volbu zaměstnání nebo na teoretickou a praktickou přípravu pro výkon vhodného zaměstnání apod.

Další mimořádné výhody jsou poskytovány občanům s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, které podstatně omezuje jejich pohybovou nebo orientační schopnost. Tyto výhody jsou rozdělovány do tří stupňů. V prvním stupni Vám může být přiznán průkaz TP, ve druhém stupni průkaz ZTP a v posledním stupni průkaz ZTP/P. Zde najdete seznam postižení odůvodňujících přiznání mimořádných výhod.

Nicméně tyto výhody neobdržíte automaticky, je třeba podat žádost na OSSZ. Na jejím základě by se posuzoval Váš zdravotní stav, a to posudkovým lékařem. Až poté by Vám bylo vydáno rozhodnutí o udělení mimořádné výhody.

U držitelů průkazů mimořádných výhod jsou poté poskytovány slevy na kulturní a sportovní akce, nárok na bezplatnou dopravu v MHD, slevy na vlak apod. Více o mimořádných výhodách se dozvíte například zde.

Pokud byste chtěl více informací, můžete se zkusit obrátit na některou z neziskových organizací zde, které se zabývají přímo sociálními službami a sociálním zabezpečením.

Co se týče zvýšení dávky, tak každoročně probíhá jejich valorizace.

Výše dávky invalidního důchodu může být změněna v případě změny stupně invalidity. Můžete tedy podat podnět ČSSZ na provedení lékařské prohlídky z důvodu změny stupně invalidity. Případné zvýšení důchodu by ČSSZ provedla automaticky z moci úřední.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

16.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS