Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

ivalidita 3.stupně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na jak dlouhou dobu mám nárok na invalidní důchod. Již to bude rok, co mi přiznali 3. stupeň invalidity pro onkologické onemocnění, a v současné době jsem krátce po transplantaci. Zajímalo by mě, jak dlouho mohu pobírat důchod a jestli se mám nějak starat o další průběh nebo mě instituce budou kontaktovat. V žádné dokumentaci jsem se nedočetla, na jak dlouho je mi důchod přiznám.

Děkuji

Petra

Odpověď:

Dobrý den,

 

je třeba vycházet z ust. § 38 zákona o důchodovém pojištění, které stanoví, že pojištěnec na má nárok na invalidní důchod, jestliže

 

- nedosáhl věku 65 let nebo

- nedosáhl důchodového věku, je-li důchodový věk vyšší než 65 let

 

splní další podmínky jako potřebná doba pojištění a invalidita. Obojí jste pravděpodobně splnila, neboť je Vám invalidní důchod vyplácen. Zánik nároku na invalidní důchod není výslovně upraven. Z toho vyplývá, že nárok na invalidní důchod trvá, nedosáhl-li pojištěnec výše uvedených věkových hranic.

 

Pro další informace o nároku na starobní důchod doporučujeme navštívit stránky ČSSZ. Na to, jaký je Váš konkrétní důchodový věk a za jakých podmínek Vám bude vyplácen starobní důchod, se můžete zeptat i na infolince ČSSZ (kontakty zde).

 

 

K tomu, aby Vám byl vyplácen starobní důchod, musíte vyvinout vlastní iniciativu. Je třeba podat žádost o výplatu starobního důchodu. To můžete učinit na místní Okresní správě sociálního zabezpečení. V Brně tuto působnost vykonává Městská správa sociálního zabezpečení Brno a v Praze Pražská správa sociálního zabezpečení.

 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice.

 

17.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS