Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak bránit vyjádření lékaře s rizikem ztráty práce?

Náš závodní lékař není příliš podporou lidem, ale diktátorem prosazujícím svou vůli, bez ohledu, co způsobí. Kolegyni, která byla po operaci karpálů a uschopněná svým obvodním lékařem, odmítl závodní lékař vpustit zpět na pracoviště, aby si prý kolegyně nenamáhala ruce, čímž způsobil problém zaměstnavateli, obvodnímu lékaři i samotné kolegyni. Mám jít zanedlouho na periodickou prohlídku k závodnímu lékaři a je to noční můra. Léčím se s bércovym vředem a nemám žádné subjektivní problémy a pracuji v kuchyni. Mám hrůzu, aby mě stanovisko závodního doktora (viz kolegyně s karpály),nepřipravilo o práci, která mě baví a nečiní žádný problém. Žádnou jinou bych v dnešní době asi nenašla, je to obtížné, navíc je mi přes padesát, a byla bych bez peněz. Jak se bránit? Nechci se se závodním lékařem o tom vůbec bavit, ale on bude mít výpis z karty. Prosím o radu, jak postupovat.

tichajda

Odpověď:

Dobrý den,

Váš závodní lékař Vašemu zaměstnavateli nemůže sdělit Váš zdravotní stav v tom smyslu, že by napsal, kterými chorobami trpíte či jaké jste absolvovala operace, které léky berete a podobně. Lékař může pouze napsat posudkový závěr o tom, zda práci můžete vykonávat či ne.

Pokud lékař v posudku shledá, že práci nemůžete vy, můžete do 10 pracovních dnů ode dne jeho prokazatelného předání (tedy většinou ode dne jeho obdržení) podat návrh na jeho přezkoumání. Tento návrh se podává přímo lékaři, který posudek vydal. Ten pak  návrhu na přezkoumání posudku může v plném rozsahu vyhovět. Pokud vám nevyhoví, postoupí do 10 pracovních dnů ode dne jeho doručení spis s návrhem na přezkoumání, včetně krajskému úřadu, který rozhodne.

Zdravotní potíže, které nesouvisí s výkonem vašeho povolání nemohou zapříčinit ztrátu zdravotní způsobilosti. Nejsme lékaři, ale vaše zdravotní obtíže by těžko odůvodňovaly ztrátu pracovní schopnosti ve vaší práci. V případě, že budete mít potíže s postupem vašeho závodního lékaře, můžete si na jeho postup stěžovat. Více o stížnostech se můžete dočíst zde.

Vaše Férová nemocnice

16.6.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS