Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak postupovat ohledně lázní?

Dobrý den,

jak mám prosím postupovat v případě podání návrhu o přezkoumání rozhodnutí revizního lékaře pro udělení lázní. Jsem v pracovní neschopnosti od listopadu 2015 a v péči rehabilitačních pracovníků, bohužel až od ledna 2016, z důvodů že nejsou volné termíny a že se léčím na chronické nemoci páteře. Bohužel můj zdravotní stav se nelepší. Doporučení do lázní mi bylo doporučeno neurologem.
Žádost jsem podala a rozhodnutí přišlo vzápětí: Žádost se částečně zamítá pro komlexní láz.lečebně rehabilitační péči.


Ovšem žádost se schvaluje v rozsahu příspěvkové lázeňské péče.
Základní léčebný pobyt jsem čerpala v dubnu roku 2014. V roce 2015 jsem byla v lázních na příspěvkový poukaz v rámci své řádné dovolené. Letos vzhledem k onemocnění a nelepšení se mého zdravotního stavu jsem opět o lázně požádala, na doporučení hned tří lékařů - obvodního, neurologa a psychiatra, kteří jsou přesvědčeni, že mi lázně pomohou. Z poslední lékařské zprávy z lázní je přímo lázeňská léčba indikovaná. Nevím jak dále postupovat.

Jakou mám naději na lázeňský pobyt s komplexní lázeňskou léčbou? Jak to je s nemocenskou v případě příspěvkových lázní? A jak s kontrolou v lázních? Prosím o co nejrychleji odpověď z důvodů termínu nástupu v lázních.

Děkuji za odpověd. Přeji hezké dny.

Šakira

Odpověď:

Dobrý den,

Proti rozhodnutí revizního lékaře máte možnost se odvolat a to do 15-ti dnů ode dne doručení zamítavého rozhodnutí revizního lékaře. Odvolání můžete podat u Vaší pojišťovny. V odvolání je třeba uvést jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu, informaci o tom, proti kterému rozhodnutí se odvoláváte a v čem s rozhodnutím posudkového lékaře nesouhlasíte.

Měla byste uvést podrobnosti o Vašem zdravotním stavu pro které Vám odborná lékařka lázně doporučila, pomoci by mohl i odlišný posudek Vašeho odborného lékaře. Také by jste mohla přiložit záznam ze zdravotnické dokumentace (pořídit kopii ze zdravotnické dokumentace si můžete tak, že požádáte o nahlédnutí a pořídíte si snímky fotoaparátem). Nebo také můžete požádat o lékařský posudek nový, zhotovený přímo pro odvolací řízení. 

V rámci komplexní lázeňské péče je pacient i nadále v pracovní neschopnosti a dávky na nemocenskou se nějak nemění. Ale v případě příspěvkové lázeňské péče pacient není v pracovní neschopnosti a tudíž nepobírá ani nemocenské dávky (více na stránkách České Správy Sociálního zabezpečení).

Co se týče kontrol v lázních při komplexní lázeňksé péči (při příspěvkové lázeňské léčbě žádné neprobíhají, protože osoba není v pracovní neschopnosti), spadá do léčebného režimu, který je uveden v zákoně č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, takže kontroly mohou probíhat stejně jako při klasické pracovní neschopnosti. Nicméně nemáme zkušenosti jak probíhají kontroly, je možné že orgán sociálního zabezpečí může přijít na kontrolu, ale jen těžko lze posoudit, zda třeba bude dotyčný na proceduře či na jiném místě.

Jestliže by Vám odvolání nebylo uznáno nebo by jste ho nestihla, můžete tedy využít příspěvkovou lázeňskou léčbu nebo si lázeňský pobyt hradit jako samoplátce.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

27.4.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS