Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Jak postupovat když praktický lékař neodešle podklady k žádosti o invalidní důchod příslušné OSSZ?

Dobrý den,

můj praktický lékař opakovaně neodeslal podklady k žádosti o ID (invalidní důchod) na příslušnou OSSZ (okresní správu sociálního zabezpečení), na výzvy a urgence OSSZ nereaguje, mě neustále tvrdí, že již odeslal a nebo odešle ihned atp. žádost o ID se díky jeho laxnímu přístupu v loňském roce zdržela o tři měsíce, byla jsem tak bez jakéhokoliv příjmu a pan doktor mě tímto připravil o téměř 30.000,-, jelikož mi byl ID přiznán místo od dubna až od července.

V letošním roce se situace bohužel opakuje, podklady u něj leží již od května a stále nejsou na OSSZ, pan doktor opět nereaguje, ID mi končí pozítří a příští měsíc tedy zřejmě budu opět bez příjmu, protože pracovníci OSSZ nestihnou celou věc projednat a vyřídit za dva dny... Zajímalo by mne jak mám postupovat? jak se proti takovému jednání bránit?

Děkuji za odpověď.

marta

Odpověď:

Dobrý den,

Ve Vašem dotazu nás překvapuje, že by Vám měl Invalidní důchod končit bez dalšího uplynutím času, zatím jsme se nesetkali se situací, kdy by invalidita zanikala plynutím času, vždy by to mělo být podmíněno změnou zdravotního stavu, která má být zjištěna kontrolní zdravotní prohlídkou. Domníváme se, že Ve vaší situaci se jedná o zastavení výplaty invalidního důchodu z důvodu nepředložení lékařských zpráv, viz zde.

Napadají nás tři možné kroky, kterými je možné dosáhnout nápravy:

  1. Vyzvat okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), aby upozornila lékaře, že s ní má povinnost spolupracovat a to v zákonem stanovených lhůtách. Povinnost lékaři spolupracovat se stání zprávou sociálního zabezpečení při posuzování invalidity vyplývá ze zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení (viz zde).
  2. Upozorněte lékaře, že na základě zákona o specifických zdravotních službách (viz zde), by Vám měl podklady posuzující Váš zdravotní stav vydat do deseti dnů od doby, kdy jste podala žádost - pokud tak nečiní, porušuje povinnost, kterou mu ukládá zákon a vy se tak můžete domáhat škody, která Vám jeho prodlením vznikla. (tento postup by šel pravděpodobně uplatnit i na vymožení invalidního důchodu za 3 měsíce po které lékař nevydal zprávu v minulém roce, v takovém případě doporučujeme obrátit se na advokáta).
  3. Změňte svého praktického lékaře, pokud nejste spokojena se službami Vašeho praktického lékaře, doporučujeme Vám ho změnit, na změnu praktického lékaře máte právo jednou za tři měsíce ze zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Postup Vám doporučujeme konzultovat s místně příslušnou  OSZZ, která by Vám měla být schopna ve Vaší situaci poradit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

14.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS