Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Je možné si v době nemocenské zaplatit pobyt v lázních a nepřijít o ní?

Dobrý den,

omlouvám se za podivný dotaz, ale moc mi záleží na tom, aby se syn uzdravil.

Synovi, který byl hodně pracovně vytížený pomáhalo pracovní zátěž vyvažovat výlety s kamarády a to především do hor. Pracovní zátěž, úmrtí otce a další starosti minulý rok způsobily že se dostal do deprese a vyhoření. Od ledna 2018 je v péči psychiatrů. Byl 2 měsíce hospitalizován, poté mu byl doporučen stacionář, který navštěvuje. Pořád se ale nemůže vzpamatovat. Říká, že jediné, co jej "nabíjelo", byly výlety a kamarádi, a o to teď přišel.

Prosím, bylo by možné, aby si zaplatil pobyt v lázních pro psychiatrické pacienty, kde by mohl chodit na výlety a mohl se rehabilitovat pod odborným dohledem a nepřišel o nemocenskou? Synovi je 47 let a neví, jak to s ním dopadne a proto nechce přijít o nemocenskou.

Moc a moc děkuji za odpověď a váš čas.

Kytka

Odpověď:

Dobrý den,

na úvod se chceme omluvit za pozdní odpověď na Váš dotaz, ale je to způsobeno velkou vytížeností naší právní poradny. Velmi nás mrzí těžká životní situace Vašeho syna a proto Vám rádi poskytneme informace o tom, jak se k Vašemu problému staví současná právní úprava. 
 

Nemocenské dávky a typy lázeňské péče

Nemocenské dávky jako dávky systému sociálního zabezpečení náleží těm pojištěncům, u kterých ošetřující lékař rozhodl o vzniku dočasné pracovní neschopnosti (dále "DPN") dle § 57 a násl. zákona o nemocenském pojištění. V rámci tohoto rozhodnutí stanoví ošetřující lékař tzv. režim dočasně práce neschopného, který musí pojištěnec dodržovat (§ 64 odst. 1 písm. a)).

DPN však vzniká také dle § 57 odst. 1 písm. b) zákona o nemocenském pojištění, tedy v situaci, kdy je pojištěnci poskytována tzv. komplexní lázeňská péče. Během tohoto pobytu v lázních, který je plně hrazen pojišťovnou má pojištěnec nárok na pobírání dávek nemocenské. Naopak pokud půjde o tzv. příspěvkový pobyt v lázních, který je hrazen jen zčásti, tak DPN u pojištěnce nevzniká a nárok na nemocenské dávky nemá. Více informací k těmto typům lázeňské péče a co vše pojišťovna hradí, naleznete zde.

Zkuste tedy požádat ošetřujícího lékaře Vašeho syna, zda by nebylo vhodné mu "naordinovat" pobyt v lázních jako součást jeho léčby. V případě, že by ošetřující lékař takový návrh na poskytnutí komplexní lázeňské péče podal na pojišťovnu a revizní lékař dané pojišťovny by jej schválil, mohl by Váš syn využít výše uvedené komplexní lázeňské péče a zároveň pobírat nemocenské dávky. 
 

Vycházky bez omezení

Další teoretickou možností, jak může Váš syn pobývat v lázních a zároveň pobývat nemocenské dávky, je zažádání o tzv. neomezené vycházky dle § 56 odst. 6 zákona o nemocenském pojištění. Jde o vycházky v rámci režimu dočasně práce neschopného (po dobu nemocenské), v rámci kterých si nemocný pojištěnec sám volí dobu a rozsah jejich trvání. Postup pro jejich zažádání je následující:

  1. dočasně práce neschopný (Váš syn) musí požádat svého ošetřujícího lékaře, který rozhodl o vzniku DPN, o tento typ vycházek,
  2. ošetřující lékař je následně povinen požádat příslušnou pobočku OSSZ o písemný souhlas s takto nastavenými vycházkami,
  3. pokud mu tento souhlas bude udělen, tak sám ošetřující lékař může rozhodnout o těchto tzv. neomezených vycházkách, které může povolit max. na dobu 3 měsíců (lze opakovaně). 

Podobný dotaz byl již v naší poradně zodpovězen a naleznete jej zde.

Věříme, že Vám tyto informace pomohou a Váš syn se brzy zotaví.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice.

 

 

19.7.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS