Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kdo má potvrdit ošetřování dítěte?

Dobrý den,

pediatr mého syna má týdenní dovolenou a syn onemocněl. Na ORL ho sice ošetřili, ale OČR mi nevystavili, že to nedělají a mám se obrátit na obvodní lékařku případně její zástup. Obvodní má ale tu dovču a zástup nemá (pouze pohotovost a tam také nepíší OČR). Zaměstnavatel chce doklad do tří dnů a já ho nemám. Co mám dělat?

Markéta

Odpověď:

Dobrý den,

otázku vzniku potřeby ošetřování nebo péče upravuje zákon o nemocenském pojištění, viz zde. Z odkazovaného ustanovení vyplývá, že o vzniku potřeby ošetřování rozhoduje ošetřující lékař dítěte, kterému zákon dále ukládá povinnost Vám potvrdit vznik potřeby ošetřování dítěte.

Otázkou je, kdo je ve Vašem případě ošetřujícím lékařem. Definici pojmu ošetřují lékař nalezneme v § 54 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění, který stanoví: "Ošetřujícím lékařem se pro účely tohoto zákona rozumí poskytovatel zdravotních služeb, který svými lékaři poskytuje pojištěnci nebo jiné posuzované osobě ambulantní, lůžkovou nebo lázeňskou léčebně rehabilitační péči ...".  Vidíme tak, že povinnost vystavit Vám potvrzení mají jak lékaři na ORL, tak lékaři vykonávající “záskok“ za Vaši praktickou lékařku, pokud Vašeho syna reálně vyšetřili a poskytovali mu tak ambulantní lékařskou péči,

Pokud lékaři odmítají potvrzení vydat, porušují zákon, za což jim může být uložena pokuta do výše 10.000 Kč.

Ve Vaší situaci ale nejde o potrestání lékařů za neplnění jejich povinnosti, ale o efektivní a rychlé získání potvrzení, na které máte nárok. Doporučujeme Vám tedy, pokud lékaři potvrzení nevydají ani po upozornění na jejich zákonnou povinnost tak učinit, obrátit se na okresní správu sociálního zabezpečení, v jejímž obvodě má sídlo oddělení ORL, které vám neposkytlo potvrzení (telefonický kontakt naleznete zde.) Příslušné správě sociální zabezpečení popište Vaši situaci a požádejte je, zda by v rámci své kontrolní pravomoci nad ošetřujícími lékaři, nemohli lékaře kontaktovat a sdělit jim, že ze zákona mají povinnost Vám potvrzení vydat.

Doufáme, že se Vám podaří potvrzení získat.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

3.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS