Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kýla a vycházky

Dobrý den,

 chtěl bych se zeptat, zda mám možnost získat neomezené vycházky. Jsem objednaný na operaci tříselné kýly a pracuji jako tiskař, což znamená, že v práci tahám neustále těžká břemena a jsem tedy na nemocenské.

Děkuji za odpověď

inspirestar

Odpověď:

Dobrý den,

obecně může vycházky ošetřující lékař povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu dočasně práce neschopného zaměstnance. Ošetřující lékař může vycházky povolit nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin; přitom vymezí konkrétní časový úsek nebo časové úseky těchto vycházek

Výjimečně může ošetřující lékař v případech, kdy mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, na žádost dočasně práce neschopného pojištěnce a po předchozím písemném souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění uděleného na základě žádosti ošetřujícího lékaře povolit, aby si tento pojištěnec volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. Takto lze ale vycházky povolit maximálně na dobu 3 měsíců. Volba doby vycházek znamená právě neomezené vycházky.

Z výše uvedeného tedy plyne, že neomezené vycházky je možné povolit. Jejich povolení je však plně v kompetenci lékaře na základě posouzení Vašeho zdravotního stavu. Jejich povolení pak dále podléhá souhlasu České správy sociálního zabezpečení. Proto bychom Vám poradili zeptat se na tuto možnost Vaše ošetřujícího lékaře.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

17.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS